Erwtensoep – Oer Hollands

oerhollandse erwtensoep met varkens bovenpoot

oerhollandse erwtensoep met varkens bovenpoot

Heb je trek in een pan oer-Hollandse soep? Maak dan deze oer-Hollandse erwtensoep, met lekker veel vlees van een varkens bovenpootje erin.

Ik weet het! Het klinkt voor de meeste van jullie misschien wat viezig  maar geloof mij dit geeft smaak heel veel smaak aan de soep, en dat is wat we willen!

Heb je geen zin om een varkenspootje te koken gebruik dan schouderkarbonades dat kan ook.

Tip

Zorg wel goed voor je erwtensoep, want bij weersverandering (snertweer) kan je soep zuur worden!

“Vandaar ook de naam snert”

Hier vind je enkele tips om bederf van erwtensoep te voorkomen…..

– Verdeel de (erwten)soep na verhitting met een schone lepel in kleinere porties.

– Zorg dat de porties binnen twee uur afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Roer de porties – indien nodig – regelmatig door met een schone lepel om het sneller af te laten koelen.

– Plaats de porties soep in de koelkast met een temperatuur van hoogstens 7°C, of vries de soep in.

– Bewaar de soep maximaal twee tot drie dagen en verhit hem goed voor consumptie.

Geniet van een bordje oer Hollandse soep.

oerhollandse erwtensoep met varkens bovenpoot

oerhollandse erwtensoep met varkens bovenpoot


Erwtensoep - Oer-Hollands
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Erwtensoep - Oer-Hollands
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem een grote (soep)pan en breng hierin de bouillon aan de kook.
  2. Spoel de varkenspoot af met lauw water en voeg de varkenspoot aan de bouillon toe, evenals de spliterwten, de knolselderijblokjes, de wortel, het laurierblaadje en de ui en laat het geheel rustig twee tot drie uur koken op laag vuur….(totdat het bot los komt van het vlees)
  3. Voeg na deze tijd, als de spliterwten bijna kapot gekookt zijn, de preien ringen en de aardappelblokjes toe. Laat de soep een half uur verder koken, op laag vuur
  4. Voeg nu de verse bladpeterselie toe (de blaadjes hiervan) en de rookworst en laat de soep nu nog een klein half uurtje heel rustig pruttelen.
  5. Haal hierna het vlees van de varkenspoot, snijd dit fijn en doe het vlees terug in de soep. Haal ook de rookworst uit de soep, snijd deze in plakjes en doe ook de rookworst weer terug in de soep.
  6. Voeg naar smaak de peper toe en serveer de soep goed warm. Lekker met een plak roggenbrood en katenspek met mosterd.
Deel dit Recept
11 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.