Maqlouba, een Palatijnse omgekeerde rijsttaart, met Aubergines en lamsgehakt, wat een feest!
  Porties Prep Tijd
  4 tot 6personen 15minuten
  Passieve Tijd
  60minuten
  Porties Prep Tijd
  4 tot 6personen 15minuten
  Passieve Tijd
  60minuten
  Instructies
  1. Verwarm de oven op 175 graden
  2. Was de aubergines en schaaf of snijd er plakken van ½ cm dik, bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat 10 minuten staan.
  3. Kook de basmati rijst bijna gaar in 400 ml bouillon(dit duurt ongeveer 10 minuten, houdt 200 ml hete bouillon apart.
  4. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, en bak de aubergines lichtbruin aan beide kanten in een verwarmde koekenpan met wat olijfolie, haal ze uit de pan, bestrooi met peper en zout, houd ze apart op wat keukenpapier totdat je ze verder gaat verwerken in het gerecht.
  5. Bak in dezelfde koekenpan met nog een scheut olijfolie de ui lichtbruin en glazig, voeg het gehakt toe en bak rul en gaar.
  6. Maak het gehaktmengsel op smaak met de kaneel, knoflook en komijnpoeder en peper en zout.
  7. Wrijf de schaal goed in met olie en bedek de bodem hiervan met de plakken aubergine, zorg dat ze elkaar overlappen en laat de aubergines aan de zijkant over de schaal vallen.
  8. Schep de rijst hier bovenop en druk het geheel goed aan met een bolle kant van een grote lepel, giet de rest van de hete bouillon over de rijst, vouw de overhangende aubergine plakken terug naar het midden over de rijst hen in de schaal, druk voorzichtig aan.
  9. Bedek de schaal met een stuk folie en bak de makloubha nog voor 15 tot 20 minuten in de oven.
  10. Verwijder de folie, laat 5 minuten staan, zet een groot plat bord bovenop de schaal en keer in een snelle beweging in één keer de schaal om, pas op want het is heel erg warm!
  11. Bestrooi de Makloubha met geroosterde sesamzaadjes.
  12. Enjoy!