Schil, was de aardappels en snijd ze in blokjes, kook ze voor ongeveer 15 minuten gaar.
Verwarm de melk op een zacht vuurtje, maar laat het niet koken.
Verwarm een pan met antiaanbaklaag, smelt hierin de boter, doe de bloem erbij en roer voor 2 minuten. Schenk beetje voor beetje de melk erbij en roer goed door met een garde, totdat de saus mooi egaal en glad is
Voeg de geraspte Gruyère toe en maak op smaak met peper, zout en de citroenrasp. Zet de saus even apart.
Giet de aardappels af, laat ze uitstomen en stamp ze fijn, voeg de melk en de boter toe en maak op smaak met de kaas, peterselie, kappertjes en wat peper.
Vet de ovenschaaltjes in met wat boter, verdeel de blokjes zalm en garnalen over de schaaltjes, giet voorzichtig de saus eroverheen totdat ieder schaaltje bijna tot aan de rand gevuld is.
Schep er nu een flinke hoeveelheid van de aardappelpuree bovenop, je kan het mooi glad strijken met een vork, of je laat het er lekker rustiek uitzien. Bestrooi ieder schaaltje met de Gruyère en bak de mini vis taartjes in de oven voor ongeveer 30 minuten.