Paasbroodje met ei
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter in een steelpan, haal van het vuur.
  2. Roer in een kommetje de gist door de lauwwarme melk en laat even staan.
  3. Meng in een mengkom de bloem, melk/gist mengsel, de gesmolten boter, 1 ei, het zout en de suiker door elkaar en kneed er een soepel elastisch deeg van, dit kan met een keukenmachine met kneedhaken of met de handen zo creëer je gelijk spierballen. Neem echt de tijd voor het goed kneden van het deeg, dit duurt minimaal 15 minuten, zo krijg je het beste resultaat.
  4. Leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, bedek met huishoudfolie en leg hier een theedoek overheen. Laat de deegbal rijzen op een warme plek in huis b.v. bij verwarming voor een uur. Haal de deegbal uit de kom en snijd het deeg in 12 gelijke stukjes.
  5. Rol elk stukje deeg uit tot een rolletje van 20 centimeter.
  6. Druk twee rolletjes aan de uiteinden aan elkaar, en draai om elkaar heen.
  7. Draai de uiteinden naar elkaar toe en duw de punt waar ze samen komen een beetje onder het broodje, het ziet er nu uit als een soort van vogelnest. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. leg in het midden van elk broodje een gekookt ei. Dek de broodjes af met een stuk huishoudfolie die je licht in kwast met olie. Laat opnieuw rijzen voor één uur.
  8. Verwarm de oven (boven en onder warmte op 250 graden)
  9. Pak een ei scheid het eiwit van de dooier, doe de dooier in een kommetje voeg een scheutje water toe kluts met een vork goed door elkaar. Bestrijk de broodjes met geklutst ei, bestrooi met prinkles of zaden, noten naar keuze. Bak de broodjes 10 minuten in de oven. Enjoy!