Een heerlijk knapperig Italiaans hapje gemaakt van risottorijst en meestal gevuld met gehakt en mozzarella.
Ik maakte een variant met veel kaas, crunchy doperwtjes en Italiaanse kruiden.
Knapperig van buiten, zacht en romig van binnen.

- 2 el olijfolie
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 el gedroogde italiaanse kruiden
- 300 g risottorijst Arborio
- 100 ml witte wijn
- 1 tot 1 1/2 l warme kippenbouillon
- 50 g boter
- 1 kopje tuinerwten ontdooit
- 75 g parmezaanse kaas geraspt
- 75 g cheddar kaas geraspt
- 4 el verse peterselie fijngehakt
- voor het paneren
- 100 g bloem
- 2 eieren losgeklopt
- grof paneermeel Panko
- zonnebloem of andere olie om in te frituren
Ingredients
|
- Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit daar de sjalot en knoflook in aan.
- Voeg de gedroogde Italiaanse kruiden en risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de witte wijn en laat de wijn al roerend helemaal verdampen.
- Voeg een soeplepel bouillon toe en blijf de risotto regelmatig doorroeren. Als de rijst droger wordt, voeg dan weer opnieuw een lepel bouillon toe. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten tot de rijst gaar is, proef de rijst, deze mag nog een kleine bite hebben.
- Roer op het laatst de erwten, boter, kaas en peterselie door de risotto en maak royaal op smaak met peper en zout.
- Stort alles op een platte schaal en laat volledig afkoelen.
- Verhit de olie in een pan met stevige bodem tot 180 Graden.
- Om gelijke balletjes te maken heb ik gebruik gemaakt van een ijsschepje (klein voormaat). Daar rol je er met je handen mooie balletjes van bijna net zo groot als een walnoot.
- Doe de bloem, losgeklopt ei en paneer in een diep bord.
- Rol een balletje eerst door de bloem, dan het geklutst ei en tot slot door de paneer, herhaal dit bij alle balletjes. Bak per 5 à 6 balletjes in de hete olie ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de Arancini bijvoorbeeld met tomatenjam of een goede ketchup of truffelmayo.
- Tip, de Arancini kan je heel goed invriezen, maar let op dat je ze dan wel iets langer moet bakken.
No Comments