Gravad lax is een typisch Scandinavisch gerecht van gemarineerde zalm dat voornamelijk als hapje gegeten wordt.
Na bereiding wordt de zalm in dunne plakjes gesneden en met een sausje gegeten op een plakje brood of geserveerd bij gekookte krieltjes.
Ben je niet van de Gin, gewoon lekker weg laten!
Enjoy!
Porties | Prep Tijd | Passieve Tijd |
4personen | 10minuten | 24uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Passieve Tijd |
24uur |
- 2 el zwarte peperkorrels
- 1 flinke el jeneverbessen
- 100 g grof zeezout
- 200 g bruine basterdsuiker
- 2 bosjes verse dille
- 1 kg zalmfilet aan één stuk met vel (staartstuk)
- 3 tot 4 el Gin
- 1 citroen in partjes voor erbij
- voor het sausje
- 200 g crème fraiche
- 1/2 tl zout
- 1 flinke el mini augurkjes fijngehakt
- 1 flinke el kappertjes
- sap en rasp van 1 citreon
- groot bakblik of platte schaal waar de zalm inpast
- huishoudfolie
Ingrediënten
|
- Bekleed het bakblik op bakplaat met folie.
- Stamp de jeneverbessen en peperkorrels grof in een vijzel. Meng in een ruime kom de basterdsuiker, zeezout met de gestampte jeneverbessen en peperkorrels door elkaar.
- Strooi nu de helft van dit zoutmengsel over de met plasticfolie beklede bakplaat, en verdeel 1 bosje dille hier overheen.
- Leg de zalm erop met de huidkant naar beneden en besprenkel met de Gin. Leg de rest van de takjes dille erop en verdeel de rest van het zoutmengsel over de vis.
- Wikkel de vis in huishoudfolie, zorg ervoor dat het luchtdicht verpakt zit. Zet wat zwaars bovenop de vis, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of anders. Zet de vis voor een nacht weg in de koelkast. (12 uur of langer marineren).
- Mix voor het sausje alle ingrediënten in een keukenmachine door elkaar tot een glad sausje.
- Verwijder de folie en dille van de vis, schraap voorzichtig met een lepel het zoutmengsel eraf, leg de vis op een leuke plank of bord naar keuze. Snijd dunne plakjes van de vis en serveer met de saus en eet er bijvoorbeeld wat brood of toast bij.
- Garneer met partjes citroen. Enjoy!
No Comments