Hallo foodlovers!
Volgens de traditie wordt het Nederlandse aspergeseizoen geopend op de tweede donderdag van april! Het is dus bijna zover. Dan kunnen we weer heerlijk genieten van “het witte goud”, “de koningin van de groente”, “parel van het land”, ja de asperge heeft bijnamen om trots op te zijn. Asperges zijn gezond, lekker en ook nog eens goed voor de lijn.
Voor deze aspergesoep heb ik gekozen voor groene asperges, persoonlijk vind ik ze meer smaak hebben dan de witte. Ook gegrild doen de groene asperges het goed in bijvoorbeeld een salade. Een extra voordeel van de groene asperges is dat je ze niet hoeft te schillen.
Wist je trouwens dat groene asperges het hele jaar verkrijgbaar zijn?
Een glaasje Cava van Alta Alella smaakt hier overigens subliem bij!
- 800 g groene asperges droge achterkant ca. 1 cm eraf snijden
- 1 el plantaardige olie
- 5 g boter
- 1 kopje droge witte wijn
- 1 prei, alleen het wit in ringetjes, goed afgespoeld
- 2 grote aardappels geschild en in blokjes gesned
- 1 rode ui in ringen
- 1/2 ui fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- rasp van 1 citroen
- 1,2 L groentebouillon
- zwarte peper
- 1 el peterselie fijn gehakt
- 4 el yoghurt
Ingrediënten
|
- Snijd de topjes van de asperges en blancheer ze 1 min. in een pan met kokend water. Laat ze uitlekken. Snijd de rest van de asperges in kleine stukjes.
- Verhit de olie en boter in een grote pan op matig vuur, bak hierin de prei, ui, aardappel en knoflook voor 2 min. Voeg de kleingesneden asperges toe en blus af met de wijn. Laat ze afgedekt 5 min. zachtjes pruttelen. Voeg dan de citroenrasp, en de bouillon toe. Laat de soep afgedekt 15 min. zacht koken op laag vuur.
- Bak ondertussen de uienringen lichtbruin en houdt ze apart(deze zijn voor bovenop de soep later).
- Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg de geblancheerde aspergepunten toe (houdt er een paar apart voor de garnering). Laat de soep 3 tot 5 minuten doorwarmen. Is de soep te dik, verdun het dan met wat groentebouillon.
- Neem de pan van het vuur, schep de soep in bordjes roer er de yoghurt door en garneer met de aspergetopjes, peterselie en de gebakken uienringen (strooi er evt. nog wat peper overheen).
Eet er een lekker stukje brood bij met wat boter.
Enjoy!
1 Comment
Groene aspergesoep met citroen en yoghurt - LikeFood
12 april 2015 at 21:49[…] post Groene aspergesoep met citroen en yoghurt appeared first on FoodBlaBla | De foodblog uit Arnhem en […]