Dit maakte ik gisteren..
Een heerlijke volle soep met pittige zoete smaak.
zoete aardappel,
Zoete aardappelen worden ook wel Bataat genoemd. De zoete aardappel of bataat is een van die groenten die je bij blijven als je ze ooit gegeten hebt. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht welke onder de grond groeit. Het is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. Zoete aardappelen kunnen variëren van langwerpig tot rond. De zoete aardappelen die we in Nederland importeren zijn lichtgeel op purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten.
“Let op! laat de linzen 1 nachtje (ca. 8 uur) weken in ruim koud water.”
- 100 gram groene linzen gedroogd
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 zoete aardappel
- 1 rood pepertje
- 1 kleine ui
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 8-10 kerrieblaadjes diepvries of toko
- 1/2 el kurkuma
- 2 el zonnebloemolie
- 2 liter groentenbouillon
- 1 blikje tomatenblokjes
- 100 g rode linzen gedroogd
- 4 el naturel yoghurt
- 1 bosje verse koriander
- 1 rode ui
Ingredients
|
- Rooster het komijnzaad en korianderzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren en maak ze in een vijzel fijn. Zet de rode linzen onder water. Schil en snij de zoete aardappel in niet te kleine stukjes. Halveer het pepertje overlangs, spoel de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit de ui met de zoete aardappel enkele minuten in de olie. Voeg knoflook, kerrieblaadjes, komijnzaad, koriander en kurkuma toe en fruit even mee. Voeg groentebouillon en tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Spoel de groene linzen af op een zeef. Voeg ze toe en laat ca. 15 min. sudderen. Spoel de rode linzen af, voeg ze toe, breng weer tegen de kook aan en laat nog ca. 5 min. sudderen. De linzen moeten zacht zijn maar niet doorgekookt. Serveer met yoghurt, grof geplukte koriander en fijngesnipperde rode ui. Lekker met naan of Turks brood… Enjoy!
No Comments