Hallo lieve foodlovers!
Wij zijn dol op verse kruiden, en verwerken ze dan ook bijna dagelijks in ons eten. De smaak van verse kruiden is niet te vergelijken met die van gedroogde kruiden. Op ons terras hangt een stevige bak aan de muur waar ik ieder jaar kruiden in plant, zodat we bijna het hele jaar kunnen genieten van heerlijke verse kruiden. Ik gebruik de kruiden voor dressings, salades, in gebakken aardappeltjes, sausen, soepjes, marinades stoofgerechten en noem maar op. En als ik echt mega veel kruiden heb(zoals nu bijvoorbeeld) dan pluk ik het, maak er bosjes van, bind het vast met touw en laat ik gewoon drogen aan een haakje.
De gedroogde kruiden gebruik ik dan bijvoorbeeld weer in zelfgemaakte smaakjes zout.(grof zeezout met kruiden erdoorheen gemengd) Heerlijk!
Bij ons groeit er nu, rozemarijn, Marokkaanse munt, bieslook,tijm en citroen tijm en oregano, heb je veel zon op je balkon of terras, ga het dan zeker eens een keer proberen!
Rozemarijn is erg populair in Mediterrane keuken. Het geeft een Provençaals aroma aan bijvoorbeeld marinades, barbecues, soep, stoofschotels, tomaten en auberginegerechten. Het is het perfecte kruid om te gebruiken bij het grillen van lamsvlees, varkensvlees en wild. Ook in zoete gerechten kan het kruid gebruikt worden, zoals in jam en verwerkt in taarten. Je tuinerwtjes, verschillende soorten bonen, en champignons worden smakelijker en bovendien beter verteerbaar met een beetje rozemarijn, dat geldt overigens ook voor de bloemkool. U kunt rozemarijn mee laten koken of bakken(dan wel heel erg fijn snijden), de smaak wordt dan alleen maar beter. U hoeft er niet veel van te gebruiken. De smaak van rozemarijn is sterk en doordringend.
Tijm is een mediterraans kruid dat erg kruidig en aromatisch smaakt en tegelijkertijd fris en licht bitter is.
Tijm maakt onderdeel uit van een oude, grote familie van verwante soorten. Tijm, ook wel wilde of echte tijm genoemd, is een kleine, groenblijvende heester die tot 40 centimeter hoog wordt. Aan de vele takken groeien honderden piepkleine blaadjes, elk maar een paar millimeter in grootte. In de zomer bloeit deze plant met kleine lila-kleurige bloemen die heerlijk ruiken.
De kruidige, frisse geur en smaak van tijm maken het een heerlijk en
bijzonder aromatisch kruid.Het heeft een krachtige, aromatische smaak die zeer geliefd is in onder andere de Franse, Italiaanse en Marokkaanse keuken. Denk daarbij aan heerlijk geurende tajines met lam of kip en vijgen, rijke schotels met tomaat en aubergine, of geroosterd rundvlees met knoflook en gecombineerd met rode wijn.
Tijm kan gerust meegekookt of gebakken worden, maar ook bij koude toepassingen zoals salade is tijm zeer op zijn plek. Doordat tijm de vertering van vetten in voedsel bevordert, en qua smaak een tegenhanger is van vet, past het goed bij lamsvlees, rund, kip, wild, zwaardere soepen en stevige sauzen. Ook bij aardappels, salades of gerechten die langzaam in rode wijn gegaard worden komt tijm goed tot zijn recht. Tijm kan je ook goed laten drogen.
Citroen tijm, is een meerjarige winterharde tijmsoort die je herkent aan de gele randjes op de blaadjes van de plant. Oorspronkelijk komt het plantje uit Zuid-Europa waar het werd gebruikt als natuurlijke luchtverfrisser. Later ontdekten ze dat het kruid niet alleen ruikt naar citroen, maar dat het een frissere smaak heeft ten opzichte van andere soorten tijm. Een verrassende smaakmaker die het goed doet op je balkon.
Met het gebruik van citroen tijm in je gerechten geef je deze een frisse extra smaak. Je kunt hierbij zowel verse blaadjes als gedroogde citroen tijm gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de blaadjes en takjes een sterke smaak hebben, dus ben zuinig wanneer je dit kruid toevoegt.
Vooral in stoofgerechten komt de smaak van citroen tijm helemaal tot zijn recht. Laat citroen tijm daarom meestoven met bijvoorbeeld paprika-, tomaten-, vis- of kip schotels.
Citroentijm is ook erg lekker in fruitsalades en andere zoete gerechten zoals in een zelfgemaakte appeltaart of zelfs in ijs is het erg lekker.
Oregano is evenals tijm een mediterrane, kleine heester en wordt vooral in de Griekse en Italiaanse keuken gebruikt. Het heeft een sterk aroma en een licht bittere smaak, de etherische olie ervan wordt dan ook veel gebruikt in parfums en cosmetica.
Ook Oregano doet het prima in een grote pot op het balkon bijvoorbeeld. De plant wordt tussen de 40 en 60 cm. groot. Marjolein is niet winterhard en kan bij vorst beter binnen worden gezet. Wilde Marjolein is wel winterhard in Nederland en kan daarom ook goed in de volle grond geteeld worden, mocht je de beschikking over een tuin hebben!
Net als tijm en veel andere mediterrane planten houdt Oregano niet van natte voeten, heeft het een warme standplaats in de zon nodig en een goed doorlatende, kalkrijke bodem.
De looi- en bitterstoffen in Oregano hebben een gunstige uitwerking op de spijsvertering, omdat het maag- darmkanaal wordt gedesinfecteerd en tegelijkertijd wordt de aanmaak van spijsverteringssappen gestimuleerd. Je kunt er een sterke thee van zetten die helpt tegen een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gebrek aan eetlust.
Het is een echt mediterraan kruid wat je dus vooral veel tegen zult komen in de mediterrane keuken. Oregano gaat goed samen met tomaat en kaas en vind je daarom ook veel op bijvoorbeeld pizza’s en gerechten met tomatensaus.
In Griekenland wordt het veel gebruikt in salades met olijfolie en citroen als dressing over visgerechten of groenten- en vleesgerechten.
Ook in de Mexicaanse keuken wordt er veel Oregano gebruikt, de Spanjaarden en Portugezen brachten het daarheen. Zo is Oregano een belangrijk onderdeel van de taco kruidenmix welke bijvoorbeeld wordt gebruikt in chili con carne of bonensoepen.
Bieslook behoort tot de lelieachtigen en is familie van de ui en knoflook. Bieslook kan ook makkelijk in een bloempot op de vensterbank of het balkon worden geweekt. Het schijnt dat koffiedik een goede meststof is voor bieslook.
Fijngesneden zijn de sprietjes lekker in salades, ragouts, sauzen en dressings. Door het mee te laten koken verdwijnt de smaak, ook gedroogd verliest het snel z’n aroma.
Fijngesneden zijn de sprietjes lekker in salades, ragouts, sauzen en dressings. Door het mee te laten koken verdwijnt de smaak, ook gedroogd verliest het snel z’n aroma. Het kan fijngesneden, verpakt
En dan hebben we ook nog de heerlijk geurende Marokkaanse munt. Marokkaanse munt is een overblijvende plant en bloeit licht roze van juni t/m september.
De plant doet het op alle grondsoorten, staat graag in vochtige grond en wordt ongeveer 30-60 cm hoog. Door regelmatig te knippen/snoeien wordt nieuwe bladvorming gestimuleerd. Omdat de plant zowel ondergrondse als bovengrondse uitlopers vormt is het aan te raden deze in een pot of bak te zetten. Is vooral bekend van de populaire Mojito cocktail en is de lekkerste munt voor in de thee.
Kan gebruikt worden als garnering, in sauzen, bij lamsvlees, doperwten en worteltjes of in Griekse yoghurt.
Verse blaadjes geven een frisse adem.
Wat voor een kruiden je ook kiest, geniet ervan!
1 Comment
Ria Sluijter
28 april 2016 at 13:21Eerlijke producten.