Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig.
Kopen en bewaren
Waar let ik op bij het kopen van paksoi?
De paksoistelen moeten stevig zijn en het blad niet verlept en fris van kleur.
Hoe bewaar ik paksoi?
Bewaar paksoi in de koelkast. Het blijft zo 2-3 dagen tot een week goed (verpakt in een open plastic zak). Gesneden paksoi kun je 1 dag in de koelkast bewaren.
Toepassingen
Wat kan ik met paksoi?
– roerbakken
– rauw in een stamppot met knoflook en ui
– als rauwkostsalade met een sojadressing
– de bladeren vullen met gehakt en dan gaar stomen
– in oosterse gerechten, gecombineerd met gember, rode peper en sojasaus
– in (wok)soepen met b.v. kip of omelet
– als bijgerecht met notenrijst
Bereiden
waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van paksoi?
Was de paksoi stelen met bladeren eraan in ruim water snijd het harde deel van de stronk eruit en snij de stelen en bladeren vervolgens in brede (voor koken) of smalle (voor salade) repen.
Bereidingstijden paksoi
Koken: 5-7 minuten (de stelen iets langer dan het blad)
Roerbakken: 5-8 minuten
Magnetron: 4-7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
No Comments