Wat een lekker begin van het weekend, vandaag maakte ik pittige tempeh. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder hoe ik dit maakte, het is echt niet moeilijk.
Wat is tempeh?
Tempeh is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek.
Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië waar het waarschijnlijk per toeval ontdekt is door gekookte sojabonen in hibiscusbladeren, die van nature deze Rhizopus schimmel bevat, te bewaren. Tempeh wordt steeds populairder over de hele wereld aangezien mensen mogelijkheden zoeken om hun opname van sojabonen te verhogen. Zij ontdekken dat tempeh veelzijdigheid is en heerlijk smaakt. Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant. Het is ook gemakkelijk om tempeh zelf thuis te maken. Zelf tempeh maken geeft grote voldoening, vooral omdat de smaak van verse tempeh overheerlijk is en niet te vergelijken is met deze uit de winkel.
- 1 pak tempeh gesneden in reepjes van 4 cm lang en 1,5 cm dik(ongeveer)
- sambal
- 1 teentje fijngesneden knoflook
- 3 tl laos
- 2 fijngesneden uien
- 1 el ketjap
- 2 blaadjes laurier
- beetje zout
- nootmuskaat
- 1 stukje trassi
Ingrediënten
|
- Bak de tempeh in slaolie goudbruin.
- laat het in een vergiet uitlekken.
- Fruit dan in wat sla- of zonnebloemolie de uien, knoflook en de trassi. Doe dan de sambal, laos, zout en nootmuskaat erbij. Roer alles goed door elkaar en vermeng het geheel nog met de ketjap. Is het te heet, doe er dan nog wat bruine basterdsuiker bij. Eet de tempeh koud. Wij aten er boontjes met kerrie en bruine rijst bij!
- Enjoy!
No Comments