Ben je in de mood for good food, maak dan deze lekkere risotto
Vandaag maakte ik risotto met safraan, ingemaakte citroen en garnalen. Het is één van onze lievelingsgerechten. Het is een rijstgerecht die je met veel liefde geduld en met passie moet bereiden, waarna je word beloond met een heerlijk sexy boordje romige risotto.
Lekker met een salade van courgette.
Risotto is van oorsprong een eenvoudig gerecht uit de Italiaanse boerenkeuken. Maar net daarom is het zo moeilijk om een geslaagde risotto te bereiden.
Hoewel risotto tegenwoordig in heel Italië gegeten wordt, is het gerecht afkomstig uit Veneto, de streek rond Venetie. De basis ingrediënten van risotto worden namelijk geteeld in het noorden van de ‘laars’. Rond de Po-rivier bevinden zich uitgestrekte rijstvelden waar een rijstsoort groeit die zich door zijn kenmerken uitzonderlijk goed leent voor de bereiding van risotto.
Verder bevatten de meeste risotto’s boter en kaas, twee producten die eveneens in het noorden in overvloed aanwezig zijn. Terwijl men in Zuid-Italië zweert bij olijfolie, lijkt noordelijk Italië wel het spreekwoordelijke land van boter, melk en honing.
Liefs, jacq
foto’s door Sander
[av_one_half first av_uid=’av-45l746′]
[/av_one_half]
[av_one_half av_uid=’av-27embq’]
[/av_one_half]
- 500 ml kippenbouillon warm
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 1 el olijfolie
- 15 g roomboter (flinke klont)
- 200 g arborio rijst
- 1/4 tot 1/2 stukje gekonfijte citroen
- zout/peper
- 1 plukje saffraan
- 50 g parmezaan geraspt
- 10 rauwe garnalen
- 1 teentje knoflook
Ingredients
|
- Voeg de saffraan toe aan de bouillon en verwarm deze tot het kookpunt.
- Verhit in een pan de olie en boter op matig vuur. Voeg de ui, knoflook en rijst toe en roer 3 tot 4 minuten om. Voeg een grote schep bouillon toe. Roer circa 3 minuten, of tot alle vocht opgenomen is.
- Voeg weer wat bouillon toe en roer telkens tot deze opgenomen is. Herhaal deze handelingen met de resterende bouillon, tot de risotto na circa 20 minuten romig en beetgaar is (misschien hebt u wat extra water nodig).
- Bak ondertussen de garnalen in wat olie totdat ze mooi roze kleuren en gaar zijn, en houdt ze apart.
- Neem de pan van het vuur en schep de kleingesneden citroenblokjes door de risotto. Voeg Parmezaan zout en peper naar smaak toe. Verwarm de risotto nog 1 minuut en schep hem nogmaals om. Serveer in borden of kommen, leg de garnalen erop en maal er flink wat peper over.
Enjoy!
No Comments