BLOG NAGERECHT

Tiramisu, maar dan met witte chocolade en frambozen

Het verhaal achter Tiramisu!

Tiramisu is een gerecht met twee lagen. De onderste laag bestaat uit savoiardi-biscuits, welke zijn verzadigd met espresso en daarna zijn besprenkeld (volgens de Italianen zelf: ‘gekust’) met een sterke drank: meestal Marsalawijn. De bovenste laag bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Mascarpone is een frisse kaassoort op basis van lichte room. Zabaglione is een combinatie van eidooiers, suiker en Marsalawijn. Het gerecht heeft een topping van cacaopoeder.

Er zijn twee plaatsen waar tiramisu kan zijn ontstaan. Sommigen denken dat tiramisu een afgeleide is van het ‘zuppa del duca’ dat in Siena (stadje in Toscane) het levenslicht zag. Dit gerecht was eveneens een nagerecht met laagjes en was zeer populair onder de Engelse inwoners van Italië. Daarom werd het ook wel ‘zuppa Inglese’ genoemd. Dit gerecht zou uiteindelijk de stad Treviso (bij Venetië) hebben bereikt, alwaar na enige creativiteit de tiramisu zou zijn ontstaan. Anderen denken echter dat zuppa del duca en tiramisu niets met elkaar te maken hebben, en dat de tiramisu gewoon in Venetië is ontstaan.

Ook over de rol van dit gerecht in de samenleving bestaat grote twijfel. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat geïnterpreteerd zou kunnen worden als ‘maak me blij’. Er bestaan vijf verhalen over de ontstaansgeschiedenis van tiramisu, waarvan er twee aardig op elkaar lijken. Het eerste verhaal vertelt dat Venetiaanse vrouwen dit gerecht laat in de avond serveerden aan hun echtgenoten. Het zou hen de energie geven om later die nacht hun vrouw te behagen. Het tweede verhaal lijkt hier enigszins op. Tiramisu zou een gerecht zijn dat Venetiaanse prostituees op de late avond bestelden in cafés, als oppeppertje. Het derde verhaal is iets heel anders. Tiramisu zou zijn ontstaan in de vorm van een mengsel van kliekjes koffie en cake! Het vierde verhaal tart de Italiaanse origine van het gerecht. Dit verhaal vertelt dat tiramisu van origine een Grieks gerecht is. Griekse vrouwen zouden het maken voor hun echtgenoot, wanneer zij werden opgeroepen om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. De cafeïne in het gerecht zou hen energie en kracht geven om de oorlog te doorstaan. Het laatste verhaal meldt dat het restaurant Le beccherie (te Treviso) de tiramisu heeft gecreëerd. De eigenaren van het restaurant bevestigen dit.

Voor jullie een snelle tiramisu, maar dan met witte chocolade en frambozen….

In deze Tiramisu zit geen drank!

Even wat anders en super delicious!  ‘En geloof mij, hier blij van!’

Tiramisu, maar dan met witte chocolade en frambozen
Tiramisu, maar dan met witte chocolade en frambozen
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Klop in een andere kom de mascarpone goed los met de vanillesuiker en twee eetlepels van het sinaasappelsap. Schep de slagroom rustig door de mascarpone tot alles goed is vermengd. Doop de lange vingers in de rest van het sinaasappelsap en leg er twee op de bodem van schaaltjes of glazen (ze mogen ook in stukjes worden gebroken). Verdeel hierover de helft van de mascarpone en bestrooi met de helft van de chocolade. Leg er een paar frambozen op en maak nog een laag met lange vingers, mascarpone en chocolade. Versier met de laatste frambozen en serveer direct. Je kunt dit gerecht ook een halve dag van tevoren maken. Laat dan de laatste laag chocolade en frambozen weg en maak het dessert pas af vlak voor het serveren. Enjoy!
Recept Afdrukken
print het recept

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.