BIJGERECHT DOORDEWEEKS HARTIG HOOFDGERECHT SNACKS VEGETARISCH GERECHT

Zoete aardappel friet met Tahin

Gisteren maakte ik frieten van zoete aardappel maar dan met een twist, ik gaf de frieten een coating van een mix van tahin olie  en honing, daardoor kregen ze een mooi en lekker krokant laagje.

Wij zijn dol op Tahin-pasta, natuurlijk als smaakmaker in  zelfgemaakte hummes of zelfs op een rijst wafel met zeezout als broodbeleg is het  heerlijk!

Dit was een probeersel, en het is zeker de moeite waard om een keer te proberen, frieten met tahin-pasta

Wat is Tahin?

sesampasta-tahin-bio

Tahin wordt ook wel tahina of tachina (uitspraak als ‘tagina’) genoemd en is oorspronkelijk een Arabisch voedingsproduct, gemaakt uit sesamzaad. Hier wordt een pasta uit gemaakt die vaak in combinatie met allerlei meelproducten en vlees wordt geconsumeerd, zoals bijvoorbeeld bij shoarma en het overheerlijke falafel. Andere producten waarin tahin verwerkt is zijn bijvoorbeeld humus (kikkererwtenpuree) en baba ganoush, wat een soort salade is van geroosterde aubergine is. Zoals net vermeld wordt het ook vaak gebruikt in combinatie met meelproducten en dan bedoelen we voornamelijk met brood. Tahin wordt veelvuldig als broodbeleg gebruikt, wat op zichzelf al heerlijk is, maar met een paar gezonde kiemen, een tomaatje en wat Himalayazout smaakt het helemaal verrukkelijk. Ook wordt tahin veel gebruikt in verschillende varianten van gebak in Turkije. Hier wordt het als ingrediënt gebruikt voor de plaatselijk beroemde gebaksvariant met de naam ‘halva’, welke als een bijzondere lekkernij wordt beschouwd. Vaak worden tahin en humus ook gecombineerd in verschillende producten. We kunnen rustig concluderen dat tahin een product is wat met name wordt geconsumeerd in de Midden-Oosterse landen en hier grote populariteit geniet, net zoals met humus het geval is. Met name in landen zoals Jordanië, Syrië, Libanon, Israël en Turkije is dit product bijzonder populair. Er is zelfs onenigheid tussen de bewoners van Israël en de Arabische landen wat betreft de herkomst van deze producten (humus en tahin) en wie het product als eerste zou hebben gemaakt, wat natuurlijk een lachwekkende zaak is en zeker niet iets is waar we ons als mens druk over dienen te maken. Naast de Midden-Oosterse landen wordt tahin ook bijzonder veel geconsumeerd in de Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Libië, Algerije, Egypte en Tunesië. Ook in Griekenland is het product bijzonder populair.

 

Zoete aardappel / Tahin frieten
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 200 graden. Was en snijd de zoete aardappel met schil in repen, zo groot als dikke frieten(niet voorkoken). Meng in een kom de honing, olie, tahin en cayennepeper doorelkaar tot een dressing. Hussel nu de frieten door de dressing totdat ieder frietje ermee bedekt is. Leg de frieten op een bakplaat bekleed met bakpapier, en bak in de oven voor 40-45 minuten tot goudbruin. Tussendoor de frieten wel een keer omdraaien tijdens het bakken, zo worden ze rondom mooi bruin, en op het laatst bestrooien met zout. Enjoy!
Recept Afdrukken
print het recept

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.