Foodblabla kookt met de producten uit de BeeBox Extra

Toen Deborah van der Meer, BeeBox ondernemer voor de regio Food Valley en Arnhem, mij vroeg om een BeeBox Extra te gaan testen hoefde ik niet lang na te denken. Koken met verse producten van het land en ook nog eens uit de streek, daar zeg ik geen nee tegen. Op het foodtruck festival Eten op Rolletjes in Wageningen heb ik kennisgemaakt met Deborah en helaas bezorgde ze toen nog niet in Arnhem. Afgelopen augustus was het zover, de BeeBox is nu ook leverbaar in Arnhem en omstreken!

Eten op rolletjes 2015

Deborah van der Meer | BeeBox

Het was afgelopen week een leuke uitdaging, om met al dat moois en lekkers aan de slag te gaan. Hoe ga ik op een productieve en verantwoorde manier om met een beperkt aantal boodschappen, zonder dat ik al te veel extra ingrediënten hoef te gebruiken, en hoe gaat manlief om met het idee dat we deze week maar 2 keer vlees gaan eten i.p.v bijna elke dag, hihihi dat wordt leuk!

Op 27 augustus werd de BeeBox bij mij thuis bezorgd door een koerier, Sander heeft gelijk een foto van de krat gemaakt. Daarna zijn alle producten uitgepakt. Toen ik al die mooie producten voorbij zag komen, kreeg al gelijk zin de keuken in te duiken om er wat lekkers mee te gaan maken. Mijn BeeBox was de BOXXL Extra, de meest populaire box. Dit is een box met 3 maaltijden en als extra sap, brood, eieren en fruit. Zoals jullie straks kunnen lezen, zijn er meer dan 3 maaltijden uit te halen! Uiteraard heb ik de recepten uitgeschreven en vind je deze terug op mijn site. Willen jullie één van deze recepten proberen, klik dan op de foto’s of kijk onderaan dit bericht.

BeeBox en Foodblalbla

BeeBox en Foodblabla

BeeBox en Foodblalbla

BeeBox en Foodblabla

Wat is de beebox?

Beter Eten, Beter Leven is de missie van Beebox. Beter Eten Beter Leven staat voor een verantwoord eetpatroon dat gezond is voor mens, boer en natuur. Wij helpen jou weer een stapje extra te zetten naar een gezonde en groene leefstijl. Lekkere recepten zijn daarbij de basis. De beebox-chef kookt volgens de seizoenen en zorgt voor gevarieerde recepten. Zowel Hollands als internationaal. We zoeken daarvoor continu naar de lekkerste biologische producten van de beste boeren uit Nederland

Bij de samenstelling van onze de boxen hanteren we 4 principes:

1.Eerlijke prijs – direct van de boer naar de consument.

2.Uit Nederland – producten afkomstig van Nederlandse boeren.

3.Biologisch – zoals de natuur het bedoeld heeft.

4.Transparant – altijd weten waar je producten vandaan komen.

En daar ik nou zo van!

De boeren krijgen bij beebox gewoon een eerlijke prijs, zodat je ook bijdraagt aan de ontwikkeling van diversiteit en biologische productie in Nederland. Kies je voor beebox dan maak je dus een heel bewuste keuze, nietwaar? En het is ook nog eens betaalbaar!

Beebox is een community van burgers, boeren, partners, medewerkers en lokale ondernemers. Ieders belang wordt vertegenwoordigd in het bedrijf, zodat niet zozeer alleen financiële waarden, maar juist ook maatschappelijke waarden leidend zijn. Beebox is als sociale onderneming B Corp gecertificeerd. B Corp is een international sterk groeiend duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven die aantonen dat winst maken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij prima samengaan. Zeg maar het Fair Trade kenmerk voor sociale bedrijven.

Wat zat er in de beebox  xxl?

De BOX Extra bevat alleen biologische ingrediënten voor jouw gezonde levensstijl. Onze box had de volgende inhoud:

Biologische aardappelen innova
bio appelsap
bio biefstukken
bio bloemkool
bio chiabatta
bio eieren
bio gele ui
bio groenlof
bio kipgehakt
bio meergranen tarwe-roggebrood
bio paprika
bio prei
bio pruimen
bio rode bieten
bio sjalot
bio suikermais
bio cherry roma tomaten
bio trostomaten
bio verse peterselie
bio waterkers
bio witte bonen
bio zappho courgette

Wat heb ik ermee gemaakt?

Op vrijdag had ik zin om lekker een pannetje stevige soep te maken “ik ben namelijk dol op soep”. De afgelopen dagen was ik niet zo fit, en van soep knap je altijd erg op (soup for the soul). De soep maakte ik van aardappel, prei, witte bonen, cherrytomaatjes en kipgehaktballetjes. Bij de soep aten we vers afgebakken ciabatta brood en homemade peterselie pesto. Ik kan me voorstellen dat deze soep ook heerlijk in de winter zou smaken, dan bijvoorbeeld met nog wat spek en bruine bonen erdoor.

aardappel preisoep met kipgehaktballetjes

Aardappel preisoep met kipgehaktballetjes

Op zaterdag, aten we vegetarisch en toverde ik de bietjes om tot een heerlijke burger. Ik heb wel zelf speltbroodjes gekocht want een burger is voor mij geen burger als hij niet op een broodje ligt.

Mijn man Sander moest wel aan de structuur van de burger wennen, (mijn man is namelijk een echte canivoor) maar de smaak vond ook hij bijzonder lekker. Persoonlijk miste ik het vlees helemaal niet, ik ben ook niet zo dol op vlees als ik eerlijk ben, maar soms kan ik een stukje kip of vis wel waarderen maar dan wel biologisch verantwoord.

Biet de burger! Vegetarische rode bieten burger

Biet de burger! Vegetarische rode bieten burger

Met de mooie pruimen heb ik die dag ook nog een heerlijk dessert gemaakt namelijk clafoutis,  daar kan bijna nooit wat mis mee gaan. Het is een heerlijk snel te maken dessert op basis van wat bloem en eieren en fruit na keuze! Een mooi dessert die het best tot zijn recht komt als je hem lauwwarm serveert. Ook lekker op een regenachtige herfstdag.

Clafoutis met pruimen

Clafoutis met pruimen

Op zondag heb ik een recept van de website van Beebox gemaakt. Deborah van der meer was erg benieuwd hoe ik dat zou vinden. Het werd de groenlofsalade met gegrilde groenten, en wauw wat een verrassende smaak had de Groenlof zeg! Ik had nog nooit eerder van deze groenten gehoord, het is familie van de witlof en de andijvie met een zacht bittertje op de achtergrond. Lekker om dus door een salade te mengen, maar ook lekker om te wokken met een spekje en wat ui. We hadden nog een half stuk ciabatta brood over en 2 mooie malse biefstukjes, en dat hebben wij erbij gegeten (manlief ook weer helemaal happy).

Groenlof salade met gegrilde groenten

Groenlof salade met gegrilde groenten

In middels zijn we aankomen op het begin van de week, op maandag maakte ik van de mooie grote bloemkool een mooie vega hartige taart met uien, kerriepoeder, kaas en zwarte sesamzaadjes. Hiervoor had ik ook speltbloem en eieren nodig, en dat komt goed uit want de er zijn nog 5 eieren over uit de krat. Het is een mooi stevig taartje geworden die gezien mag worden, want onze ogen eten ook mee toch! Als bijgerecht heb ik nog wat waterkers aangemaakt met balsamico en olijfolie peper/zout en wat hebben wij er goed van genoten. De vega hartige taart heb ik de volgende dag ook nog koud gegeten als lunch!

Hartige vegetarische bloemkooltaart

Hartige vegetarische bloemkooltaart

En nog steeds heb ik genoeg groenten over om mee te koken. Voor de dinsdag had ik nog 1 maiskolf, wat bietjes en aardappeltjes. De keuze is snel gemaakt, het werd gepofte maiskolf en bietjes want er zijn nog steeds bietjes over in mijn groentelade, de maiskolf met kruiden en boter en de bietjes gecombineerd met zachte geitenkaas. Bij deze groenten hebben we nog halve aardappeltjes gegeten, lekker krokant gebakken in de pan. Het was een heerlijk feestelijk maaltje waarbij ik het vleesje of visje totaal niet gemist heb.

gepofte bietjes en gepofte maiskolf

Gepofte bietjes en gepofte maiskolf

Het is nu woensdag en we hebben nog een lekker biologisch bruin brood, trostomaten een sjalotje en een fles troebele appelsap over, ik kijk mijn man aan en zeg: Bruschetta met tomaat en basilicum voor lunch en cocktail in de avond? Zo gezegd zo gedaan, knapperige bruschetta voor de lunch en met de appelsap hebben we voor in de avond nog een heerlijke warme cocktail gemaakt (not for kids 🙂 ) en geproost op een lekkere verantwoorde en gezonde week, Thanks Deborah!

Bruschetta met tomaat en basilicum

Bruschetta met tomaat en basilicum

hot cocktail met appelsap en cuarenta y tres

Hot cocktail met appelsap en cuarenta y tres

De recepten

Aardappel preisoep met kipgehaktballetjes

Biet de burger! Vegetarische rode bieten burger

Clafoutis met pruimen

Groenlof salade met gegrilde groenten

Hartige vegetarische bloemkooltaart

Gepofte bietjes en gepofte maiskolf

Bruschetta met tomaat en basilicum

Hot cocktail met appelsap en cuarenta y tres

Wat vond ik ervan?

In de krat vind je voldoende groenten waar je de hele week heerlijk mee kan koken. De vleesinhoud vond ik persoonlijk weinig en ook had ik graag wat meer fruit willen eten. Wel zijn de producten erg vers en smaken de groenten zoals groenten bedoeld zijn. Het is wel handig dat je een goede basis voorraad, zoals bloem, melk, boter, en verse kruiden in huis hebt want soms heeft het net even dat extra’s nodig, of zijn wij nou echt heel erg verwend?

Zou ik voortaan hiermee gaan koken?

Met de Beebox zou ik mijzelf erg goed kunnen redden, maar voor ons mag er wat meer vlees en of vis bij komen. Daarnaast vind ik het leuk om (bijna) iedere dag een boodschapje te doen, en een praatje te maken met de lokale groenteboer, de slager of bakker, maar voor mensen met een drukke baan en minder tijd is dit de ideale uitkomst. Ook ben ik erg tevreden over het verantwoordelijk ondernemen van de BeeBox, biologische en lokale producten!

De krat wordt 1 maal per week geleverd aan huis en is echt een cadeautje vol lekkers.

fotografie Sander Damen | www.creativephoto.nl
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *