DOORDEWEEKS HOOFDGERECHT WEEKEND

Maqlouba, een Palatijnse omgekeerde rijsttaart, met Aubergines en lamsgehakt, wat een feest!

Het is even een werkje maar dan heb je ook echt iets bijzonders & verrukkelijks  op tafel staan, een Maqlouba.

Heerlijk met een goed glas stevige rode wijn.

Enjoy!

Maqlouba
Maqlouba
Maqlouba
Maqlouba, een Palatijnse omgekeerde rijsttaart, met Aubergines en lamsgehakt, wat een feest!
Maqlouba, een Palatijnse omgekeerde rijsttaart, met Aubergines en lamsgehakt, wat een feest!
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd Passieve Tijd
4 tot 6personen 15minuten 60minuten
Porties Prep Tijd
4 tot 6personen 15minuten
Passieve Tijd
60minuten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 175 graden
  2. Was de aubergines en schaaf of snijd er plakken van ½ cm dik, bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat 10 minuten staan.
  3. Kook de basmati rijst bijna gaar in 400 ml bouillon(dit duurt ongeveer 10 minuten, houdt 200 ml hete bouillon apart.
  4. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, en bak de aubergines lichtbruin aan beide kanten in een verwarmde koekenpan met wat olijfolie, haal ze uit de pan, bestrooi met peper en zout, houd ze apart op wat keukenpapier totdat je ze verder gaat verwerken in het gerecht.
  5. Bak in dezelfde koekenpan met nog een scheut olijfolie de ui lichtbruin en glazig, voeg het gehakt toe en bak rul en gaar.
  6. Maak het gehaktmengsel op smaak met de kaneel, knoflook en komijnpoeder en peper en zout.
  7. Wrijf de schaal goed in met olie en bedek de bodem hiervan met de plakken aubergine, zorg dat ze elkaar overlappen en laat de aubergines aan de zijkant over de schaal vallen.
  8. Schep eerst de gekookte rijst en daarna het gehakt erop en druk het geheel goed aan met een bolle kant van een grote lepel, giet de rest van de hete bouillon over het gerecht, vouw de overhangende aubergine plakken terug naar het midden over de rijst hen in de schaal, druk voorzichtig aan.
  9. Bedek de schaal met een stuk folie en bak de makloubha nog voor 15 tot 20 minuten in de oven.
  10. Verwijder de folie, laat 5 minuten staan, zet een groot plat bord bovenop de schaal en keer in een snelle beweging in één keer de schaal om, pas op want het is heel erg warm!
  11. Bestrooi de Makloubha met geroosterde sesamzaadjes.
  12. Enjoy!
Recept Afdrukken
print het recept

7 Comments

  • Reply
    Marga
    28 februari 2021 at 16:37

    Dit recept mankeert nog het e.e.a.
    De rijst wordt niet vermeld in de ingrediënten en volgens mij gaat ook het gehakt nog in de schaal. Heb het nu na de rijst gedaan omdat ik het recept volgde… maar ik denk dat het voor de rijst had gemoeten .

    • Reply
      Jacqueline Sluijter
      28 februari 2021 at 16:54

      Hallo Marga bedankt voor joe reactie, ik ga het recept gelijk nalopen, je hoor t van mij

      groetjes,
      jacq

      • Reply
        Jacqueline Sluijter
        28 februari 2021 at 17:03

        Marga bedankt, idd de rijst stond niet vermeld bij de ingrediënten, ik hoop dat het toch nog gelukt is fijne zondag!

        Jacq

  • Reply
    Marga
    28 februari 2021 at 17:21

    Het was superlekker! We hebben gesmuld 😀

  • Reply
    Marga
    1 maart 2021 at 12:01

    Ja het was heerlijk. We hebben gesmuld!
    Het gehakt als laatste toevoegen gaf een goed resultaat.
    Dus dit kun je nog toevoegen als aanvulling op het recept 😀

  • Reply
    Fréderic
    31 maart 2023 at 14:16

    Beste, wanneer moet je het gehakt toevoegen aan het recept?

    • Reply
      Jacqueline Sluijter
      31 maart 2023 at 15:24

      hi Fréderic, bedankt voor je bericht, ik heb het gelijk even aangepast in het recept wel zo handig.

      fijn weekend!

      groetjes,
      jacq

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.