Het is even een werkje maar dan heb je ook echt iets bijzonders & verrukkelijks op tafel staan, een Maqlouba.
Heerlijk met een goed glas stevige rode wijn.
Enjoy!
Porties | Prep Tijd | Passieve Tijd |
4 tot 6personen | 15minuten | 60minuten |
Porties | Prep Tijd |
4 tot 6personen | 15minuten |
Passieve Tijd |
60minuten |
- 3 stuks stevige aubergines gewassen
- 500 g basmati rijst
- 500 g lamsgehakt
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- milde olijolie
- 600 ml hete groentebouillon
- zout / peper
- geroosterde sesamzaadjes
- 1 ronde hoge ovenschaal 25 cm doorsnede op pan in dezelfde maat geschikt voor de oven
- aluminiumfolie
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven op 175 graden
- Was de aubergines en schaaf of snijd er plakken van ½ cm dik, bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat 10 minuten staan.
- Kook de basmati rijst bijna gaar in 400 ml bouillon(dit duurt ongeveer 10 minuten, houdt 200 ml hete bouillon apart.
- Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, en bak de aubergines lichtbruin aan beide kanten in een verwarmde koekenpan met wat olijfolie, haal ze uit de pan, bestrooi met peper en zout, houd ze apart op wat keukenpapier totdat je ze verder gaat verwerken in het gerecht.
- Bak in dezelfde koekenpan met nog een scheut olijfolie de ui lichtbruin en glazig, voeg het gehakt toe en bak rul en gaar.
- Maak het gehaktmengsel op smaak met de kaneel, knoflook en komijnpoeder en peper en zout.
- Wrijf de schaal goed in met olie en bedek de bodem hiervan met de plakken aubergine, zorg dat ze elkaar overlappen en laat de aubergines aan de zijkant over de schaal vallen.
- Schep eerst de gekookte rijst en daarna het gehakt erop en druk het geheel goed aan met een bolle kant van een grote lepel, giet de rest van de hete bouillon over het gerecht, vouw de overhangende aubergine plakken terug naar het midden over de rijst hen in de schaal, druk voorzichtig aan.
- Bedek de schaal met een stuk folie en bak de makloubha nog voor 15 tot 20 minuten in de oven.
- Verwijder de folie, laat 5 minuten staan, zet een groot plat bord bovenop de schaal en keer in een snelle beweging in één keer de schaal om, pas op want het is heel erg warm!
- Bestrooi de Makloubha met geroosterde sesamzaadjes.
- Enjoy!
7 Comments
Marga
28 februari 2021 at 16:37Dit recept mankeert nog het e.e.a.
De rijst wordt niet vermeld in de ingrediënten en volgens mij gaat ook het gehakt nog in de schaal. Heb het nu na de rijst gedaan omdat ik het recept volgde… maar ik denk dat het voor de rijst had gemoeten .
Jacqueline Sluijter
28 februari 2021 at 16:54Hallo Marga bedankt voor joe reactie, ik ga het recept gelijk nalopen, je hoor t van mij
groetjes,
jacq
Jacqueline Sluijter
28 februari 2021 at 17:03Marga bedankt, idd de rijst stond niet vermeld bij de ingrediënten, ik hoop dat het toch nog gelukt is fijne zondag!
Jacq
Marga
28 februari 2021 at 17:21Het was superlekker! We hebben gesmuld 😀
Marga
1 maart 2021 at 12:01Ja het was heerlijk. We hebben gesmuld!
Het gehakt als laatste toevoegen gaf een goed resultaat.
Dus dit kun je nog toevoegen als aanvulling op het recept 😀
Fréderic
31 maart 2023 at 14:16Beste, wanneer moet je het gehakt toevoegen aan het recept?
Jacqueline Sluijter
31 maart 2023 at 15:24hi Fréderic, bedankt voor je bericht, ik heb het gelijk even aangepast in het recept wel zo handig.
fijn weekend!
groetjes,
jacq