BLOG

Weet wat je eet, tips voor gezonde voeding.

Weet wat je eet!

De vakantie is weer in zicht, en dames zeg nou zelf, dan willen we weer in de bikini toch?

De komende weken vinden jullie heerlijke healthy recepten op mijn blog.

marilyn_monroe_badpak_jaren_50

Maar hoe herken je gezonde voeding?

Als je bewust en gezond wilt leven, dan wil je waarschijnlijk ook lekkere, maar goede producten in je koelkast hebben staan. Het kiezen van gezonde voeding is best moeilijk, want hoe herken je het? In veel etenswaren zitten toegevoegde middelen zoals suikers en conserveringsmiddelen, al lijken het op het eerste gezicht ‘eerlijke’ producten.

Daar komt bij dat biologisch eten heel erg hot is, waardoor de keurmerken je om de oren vliegen. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, want verantwoord omgaan met je lichaam is belangrijk.Maar wat is precies gezonde voeding en waar moet je op letten?

Zo weet je wat je koopt Eigenlijk is het vrij simpel om gezonde voeding te herkennen, maar daarvoor moet je wel een paar dingen weten. Ik heb ze ook moeten leren, maar toen ik eenmaal begreep dat het om slechts een paar basisprincipes gaat, werd het boodschappen doen direct een stuk makkelijker. Hopelijk geldt dat ook voor jou!

Gezonde voeding kun je zien Een eerste stap in de goede richting maak je door goed te kijken. Een paprika is een paprika, dat kun je natuurlijk gewoon zien. Dat klinkt heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook! Paprika is een groente die als zodanig in de natuur voorkomt. Dat geldt ook voor andere groenten, vruchten en vlees of vis. Het zijn onbewerkte producten.

Bij vleeswaren moet je wel even goed de verpakking lezen, want daar worden nog wel eens dingen aan toegevoegd. Met biologisch vlees zit je sowieso goed. Bedenk dit: zou een verre voorouder kunnen herkennen wat jij in je boodschappenmand hebt liggen? Zo ja, dan heb je authentiek en gezond eten uitgekozen. Hartstikke goed!

E-nummers en toevoegingen Etiketten lezen is niet heel erg leuk maar wel verstandig als je voor gezonde voeding wilt kiezen. Aan veel voedingsmiddelen worden E-nummers toegevoegd. E-nummers zijn conserveermiddelen, smaakversterkers of kleurstoffen. Ze hebben geen voedingswaarde en worden alleen gebruikt om een product te verbeteren. Maar erg gezond is het niet, zeker niet als je er te veel van binnenkrijgt. En waarom zou je eerlijk eten moeten verbeteren?

Let er dus op dat er zo weinig mogelijk toevoegingen in je eten zitten. Gebruik veel groente en fruit en verse producten. Maak bijvoorbeeld zelf een heerlijke tomatensoep, dat is ook nog eens leuk om te doen. En wat je over hebt vries je gewoon in. Als je dan een keer makkelijk wilt doen, dan haal je soep uit je vriesvak, in plaats van uit blik!

Gezonde voeding is simpel Een laatste manier om gezonde voeding te kunnen herkennen is: het is simpel. Hoe minder ingrediënten, hoe beter. Zie het als volgt: hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe verder het is verwijderd van de natuur. Als je een etiket leest met daarop tig verschillende ingewikkelde producten, dan kun je ervan uitgaan dat je een flink bewerkt artikel in je handen houdt. Leg dat dus maar terug in het schap en zoek naar een etiket waar maar weinig woorden op staan.

 

(bron, Iris van de Vaart)

1 Comment

  • Reply
    Frederieke
    5 juli 2015 at 07:54

    Goed stuk. Keek een tijd geleden eens op de blikken soep in de supermarkt en het verbaasde me hoeveel
    E nummers en troep daar in zit. Tomaten soep maak ik sindsdien dus ook zelf!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.