Hi lieve foodlovers!
Ben je nog op zoek naar een lekker voorgerecht? Zoek dan niet langer want, van deze eenvoudig te maken zalm terrine wordt iedereen blij.
Je kan deze zalm terrine al van te voren klaar maken, dus relax en voel geen stress!
Geniet van de Kerst.
Liefs,
Jacq
Wijntip:
Cameleon Selection Chardonnay
”Subtiel. Niet te koud schenken, moet wat lucht en ruimte krijgen. Begint dan te praten op zachte doch dringende toon. Herinneringen aan Frankrijk, de overtocht naar het nieuwe land Argentinië. De trek de bergen in. Wijn op grote hoogte gemaakt. Galmende appel en peer over een bloemenvallei. Sereen glas voor bij vis, schaal en schelp.” – Harold Hamersma, rapportcijfer 8+ in De Grote Hamersma 2017
”Oneindige geuren en smaken proef je in deze Argentijnse Chardonnay. Floraal, citrus, appel, peer, exotisch fruit, brioche en honing. Lengte, finesse en concentratie. Bijzonder glas!” – Chantal Driesen, By the Grape
- 400 g plakjes gerookte zalm
- 125 g crème fraiche
- 125 g roomkaas
- 2 grote el geraspte venkel bewaar de venkeltopjes voor garnering
- 1 komkommer in dunne plakken over de lengte gesneden
- 2 el limoensap
- 1 el limoenrasp
- 4 el witte wijnazijn
- 1 el olijfolie
- 1 schepje suiker
- peper / zout
Ingrediënten
|
- Doe 200 g van de zalm in een foodprocessor samen met de crème fraiche en roomkaas, en meng goed door elkaar. Roer de geraspte venkel erdoor en breng op smaak met de limoensap en rasp.
- Bekleed een terrinevorm of een kleine cakevorm met plastic folie. Bekleed ‘m dan met de gerookte zalmplakken. Laat de plakken een beetje over de rand hangen zodat je de terrine later kan dichtvouwen en vervolgens schep je het room/zalm mengsel erin, vouw je de plakjes zalm eroverheen, druk het een beetje aan, en laat het minimaal 1 uur koud worden in de koelkast.
- Meng de komkommer met de azijn en suiker, roer door elkaar en laat het een half uur staan.
- Drapeer de komkommer op een bordje en leg er vervolgens een plak van de zalmterrine op, garneer met fijngehakte venkeltopjes.
18 Comments
Brenda Sahl
18 december 2019 at 15:55Kan het zijn dat deze zalm terrine moet worden gemaakt met gelatine? Want ik heb dit recept gevolgd, maar toen ik het uit de koelkast haalde na 4 uur, zakte het als een pudding in elkaar.
Jacqueline Sluijter
18 december 2019 at 16:17Hallo Brenda,
Dank voor je reactie, wat vervelend dat het niet gelukt is.
Ik heb het recept nog even nagekeken, hier zit geen gelatine in verwerkt, maar ik heb hiervoor wel de roomkaas van monchou gebruikt(jij ook?) die is goed stevig!
deze terinne is sowieso niet stevig, maar als je hem steviger wilt maken zou je gelatine aan het mengsel kunnen toevoegen.
heel veel succes, en ik wens je fijne dagen!
liefs,
Jacq
Nathalie
31 oktober 2022 at 08:13Hallo voor hoeveel personen is dit recept?
Grrjs
Jacqueline Sluijter
31 oktober 2022 at 16:08hallo,
dankjewel voor je reactie, het is machtig, circa 4 personen (een plakje pp, gecombineerd met salade prima voorgerecht.)
fijne dag!
groetjes,
jacq
Marion
18 december 2019 at 20:32Kan het zijn dat het recept plotseling verdwenen is? Had het bewaard voor kerst, maar sinds er een reactie onder staat zie ik het recept niet meer.
Jacqueline Sluijter
18 december 2019 at 20:50hoi Marion, ja klopt, er is iets fout gegaan. Wij gaan het voor je oplossen, maar dit wordt pas morgenvroeg. Als je wilt, kan ik je het recept ook even in PDF sturen. Groetjes, Jacqueline
Marion
19 december 2019 at 23:04Gelukkig, het is weer zichtbaar! Dank je wel.
Anuschka
21 december 2019 at 12:52Hai ik kan niet zien voor hoeveel personen dit recept is?
Of kijk ik met mn neus?
Jacqueline Sluijter
21 december 2019 at 14:21Hi Anuschka,
bedankt voor je reactie, een klein plakje voor ieder als voorgerecht voor 4 personen 🙂
fijne dagen,
groetjes,
Jacq
Anuschka
21 december 2019 at 21:10Dankje!
Ik ga hem zeker maken.
Denk dat ik hem een dag in de koelkast kan bewaren?
Groetjes en jij ook alvast fijne dagen!🎄
Jacqueline Sluijter
23 december 2019 at 08:05leuk om te horen.
Ja hoor geen probleem.
gr,
Jacq
Erna
11 december 2020 at 14:03Hoe groot moet de terrine doen ongeveer zijn qua afmeting?
Groetjes Erna
Jacqueline Sluijter
12 december 2020 at 10:48hi Erna, wij hebben een kleine rechthoekige terrine gebruikt, bijvoorbeeld deze maten. (11H x 34B x 10D) Heb je geen terrinevorm dan zou je ook nog een andere rechthoekige vorm kunnen gebruiken zoals een schaaltje. Veel plezier met koken en alvast fijne feestdagen. Liefs Jacq.
Erna
16 december 2020 at 21:01Dank je!
Simone Knol
23 december 2020 at 13:14Is deze ook 2 dagen van tevoren al te maken?
admin
23 december 2020 at 13:18Hi Simone, ja hoor. 2 dagen van te voren is geen probleem, eerder zou ik niet doen. Fijne feestdagen! Liefs Jacq
Seys Lieveke
20 december 2023 at 08:44Waar dient de olijfolie voor ?
Jacqueline Sluijter
20 december 2023 at 09:51Goedemorgen,
Dank voor het bericht je zou de olie kunnen gebruiken voor extra invetten vorm, maar is niet nodig zalm is ook vettig, dus gewoon weglaten.
ik pas het recept gelijk aan hij is al wat ouder, bedankt!
fijne feestdagen!
groet,
Jacq