BLOG

Amaranth…wat is dat?

Een tijd geleden kocht ik Amaranth, hieronder lees je wat het precies is.

Straks  vind je  ook een leuk recept op mijn blog, wat ik binnenkort ga maken met Amaranth.

(foto Sander Damen)

 

Wat is Amaranth?

Amaranth zijn zaden die lijken op graankorrels. Ze komen van een plant met lange rode pluimen. In de keuken worden ze ook als een soort graankorrels gebruikt. Amaranth valt in vak 2 van de Schijf van 5. Daar vallen bijvoorbeeld ook brood, aardappelen, rijst en pasta onder. Van Amaranth kan onder andere brood gemaakt worden en het kan bij de warme maaltijd als vervanging dienen van rijst. Het kan bijvoorbeeld gepoft en geroosterd worden. De plant Amaranth komt uit Zuid-Amerika. Een Amaranth plant kan wel meer dan 500.000 zaden produceren. Amaranth is lang een belangrijke voedingsbron geweest voor de Inca’s en de Azteken. Vandaag de dag wordt Amaranth ook als sierplant gebruikt in Europa.

Hoe moet Amaranth bereid worden?

Amaranth die u in de winkel koopt is niet gelijk eetbaar. Het moet gekookt of gepoft worden. Wanneer u er voor kiest om Amaranth te poffen, krijgt het een heerlijke nootachtige smaak. Wanneer u het gaat poffen, dan kunt u het in een pan met olie doen. Daarna kan het bijvoorbeeld gemengd worden met honing of chocolade. Gekookte Amaranth is vaak wat papperig en kan daarom uitstekend als pap of soep gegeten worden. Het heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Daarnaast is het ook mogelijk om Amaranth als rijst te eten. Het is prima met vlees, vis en roerbakgroenten te combineren. Ook is het in salades te gebruiken. Er kunnen zelfs pannenkoeken of cake van worden gemaakt. Uiteraard is het ook mogelijk om vegetarisch te eten met Amaranth.

Biologische Amaranth

Amaranth is uitstekend te gebruiken door mensen die geen gluten binnen mogen krijgen. Gluten zijn eiwitten die veel voorkomen in granen. Omdat van Amaranth brood te maken is, kunnen mensen met een glutenallergie prima gebruik maken van Amaranth. Ook voor mensen die graag biologisch eten, is er een biologische variant van Amaranth te koop. Amaranth zit namelijk vol met plantaardige eiwitten. Ook is het rijk aan ijzer, calcium en magnesium. Het heeft daarnaast een zeer lage glycemische index. Dat zorgt ervoor dat suikers in het product langzaam in het lichaam worden opgenomen en daardoor weinig invloed hebben op de suikerspiegel.

Amaranth, het voedsel van de toekomst

Amaranth wordt wel gezien als het voedsel van de toekomst. Want zelfs onder droge omstandigheden kan de Amaranth plant uitstekend groeien. In Afrika en China wordt het zelfs ook gebruikt als medicijn tegen veel kwalen. Er zijn wel 70 verschillende soorten Amaranth. Echter is niet alle Amaranth even lekker. De Amaranth uit Zuid-Amerika geniet de meeste voorkeur van veel mensen. De Amaranth plant kan in zijn geheel gegeten worden. Bladeren, wortels, zaden en bloemen kunnen allemaal als voedsel dienen. De bladeren van de Amaranth plant proeven naar smaakvolle spinazie. De kolven van de Amaranth plant kunnen wel 1 kilo zwaar worden.

De vele voordelen van de Amaranth plant

De zaden van de Amaranth plant zijn zeer olierijk. Het kan daarom uitstekend gebruikt worden om gezonde olie van te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat het de vetstofwisseling en de glucosehuishouding positief kan beïnvloeden. Daarnaast kan ook de bloeddruk ermee verlaagd worden. Zelfs de wortels van de Amaranth plant kunnen uitstekend gegeten worden. De voedingswaarde kan vergeleken worden met de voedingswaarde van melk. De bloemen van de Amaranth plant worden ook wel gebruikt om kleur te geven aan het eten. Maar ook worden ze ingezet als medicijn tegen onder andere koorts en hoofdpijn.

 

 bron: http://www.notenstore.nl/amaranth

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.