BLOG

Bewaartips!

Bewaar veilig……tips!

Bewaar eten op een veilige manier, dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Gebruik deze checklist om je eten goed te bewaren.
Berg je boodschappen snel op. Gekoelde producten gaan snel in kwaliteit achteruit. Zeker op zonnige dagen of in een warme auto. Winkelen met een koeltas geeft je wat tijdswinst.
Richt je koelkast op de juiste manier in. Let op de houdbaarheidsdatum als je de boodschappen opruimt. Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan. Dat is vooral belangrijk bij gekoelde producten, want die bederven sneller.
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken.
Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de temperatuur wat hoger dan in de koelkast en beschadigt de groente niet door de koude.
Bewaar eieren in de koelkast. Dit verkleint de kans op bederf.
Let op de bewaaradviezen. Als op het etiket staat “gekoeld bewaren” dan betekent dit dat het product tot gebruik in de koelkast bewaard moet worden (4°C).
Staat er “koel bewaren” dan kan het product ook in de kelder of in een koele voorraadkast worden bewaard (15-20 °C). Staat op de verpakking “na openen gekoeld bewaren”, dan moet het product na opening in de koelkast. Dat geldt bijvoorbeeld voor producten zoals augurken, jam en sandwichspread. De houdbaarheidsdatum geldt alleen voor ongeopende verpakkingen. Voor geopende verpakkingen en producten zonder datum, kun je het beste de bewaarwijzer raadplegen.
Haal niet meer uit de koelkast dan je op dat moment nodig hebt. Schenk melk in bekers en zet het pak terug in de koelkast. Leg een aantal plakjes vleeswaren op een schaaltje en zet de rest terug in de koelkast. Na een uur buiten de koelkast is de houdbaarheid namelijk al een dag korter geworden.

Houd koelkast en vriezer op temperatuur:
■Stel de temperatuur van de koelkast in op 4°C.
■Bij een draaiknop met 5 standen, zet je de temperatuur op stand 3.
■Bij een draaiknop met 10 standen, zet je de temperatuur op stand 6.
■Als je niet zeker bent van de juiste temperatuur, koop dan een speciale thermometer voor je koelkast. Die is te koop bij huishoudelijke winkels.
■Veel boodschappen op te bergen? Zet dan de koelkast tijdelijk een standje hoger zodat alles snel weer afkoelt.
■Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
■Doe de koelkast snel weer dicht nadat je er iets uit gehaald hebt.
■Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C.
■Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer.
■Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer.
■Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet.
■Als de vriezer door een stroomstoring uitvalt, blijven producten nog zo’n 24 uur bevroren. Zolang ze bevroren zijn, kun je ze opnieuw invriezen.
■Als de koelkast door een stroomstoring uitvalt, moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze ■Als de koelkast door een stroomstoring uitvalt, moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze producten warmer zijn geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken. Boven een temperatuur van ongeveer 15 °C, is het beter om alle bederfelijke levensmiddelen uit de koelkast weg te gooien.

Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon
■Maak de koelkast minstens 1 keer per maand schoon met een sopje.
■Droog de koelkast met een schone doek, anders kunnen er weer bacteriën ontstaan.
■Ontdooi de vriezer minstens 1 keer per 3 maanden.
■Kies een moment dat je koelkast of vriezer bijna leeg is.
■Bewaar het eten zolang in een koeltas of koelbox met een koelelement.
Specifieke bewaaradviezen voor:
Vlees en vis
Eet vis het liefst op de dag van aankoop. Een koelkast is namelijk niet zo geschikt voor het bewaren van vis. Bij voorkeur wordt vis bewaard bij ongeveer nul graden. Eventueel is verse vis nog 2 tot 3 dagen houdbaar door het in vershoudfolie te wikkelen en met een dikke laag ijsblokjes te bedekken.

Bewaar geen overgebleven rauw vlees van de barbecue, want daar kun je ziek van worden. Braad het vlees onmiddellijk op de barbecue of in de pan en bewaar het dan in de koelkast.
Zorg dat producten warme ontdooien geen sappen uit vlees en vis kunnen lekken op ander eten in de koelkast.
Zuivel en eieren
Eieren horen in de koelkast. Dit verkleint de kans op bederf.
Schenk melkproducten in een glas en zet het pak terug in de koelkast. Als je melk een uur buiten de koelkast laat staan, is het al een dag korter houdbaar.
Nitraatrijke groente
Bewaar nitraatrijke groente en resten daarvan niet langer dan 2 dagen in de koelkast. Nitraatrijke groenten zijn:
■andijvie
■bietjes
■bleekselderij
■Chinese kool
■paksoi
■postelein
■raapstelen
■sla
■spinazie
■spitskool
■venkel

Kliekjes Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
■Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
■Bewaar kliekjes afgesloten in de koelkast. Zo geef je bacteriën geen kans. Gebruik een bakje met deksel of huishoudfolie.
■Zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met kliekjes voordat het de vriezer in gaat.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.