Hi foodlovers!
Het is kouder ik krijg weer trek in stampotten en ouderwets lekkere Hollandse kost, zoals dit oer-Hollandse gerecht,
“Hete Bliksem”, een stamppot met, appel, ui, aardappel en voor een variatie dit keer met een kaas-crumble on top.
Tip,
Serveer de Hete Bliksem met sappige varkens of Runderbraadworst en mosterd yum!
Enjoy!
Porties |
4personen |
Porties |
4personen |
- 1 kg kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 4 zoet/zure Appels gewassen, ongeschild, in blokjes van 1 cm gesneden
- 250 g spekblokjes
- 1 ui grof gesnipperd
- 1 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl tijm
- 25 g roomboter
- 100 ml melk
- Voor de crumble
- 100 g bloem
- 100 g Koude Roomboter in blokjes
- 100 g Geraspte Hollandse Blauwaderkaas of kaas naar keuze
- Snuf zout/peper
Ingrediënten
|
- Kook de aardappels 15 à 20 minuten gaar in een grote pan met kokend water en wat zout.
- Smelt een klontje boter in een koekenpan, en bak hierin de blokjes appel voor 2 minuten, strooi de suiker en kaneel eroverheen en bak nog eens voor 2 minuten op zacht vuur, totdat de appel lichtbruin kleurt en houdt apart.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Bak intussen in een andere koekenpan ook de spekblokjes licht krokant, voeg de ui, tijm toe en bak even mee. laat alles op keukenrol goed uitlekken.
- Giet de aardappels af, doe ze terug in de pan, giet de melk erbij, en stamp tot een grove puree, roer voorzichtig de helft van de appel erdoor, plus het spek/ui mengsel.
- Breng op smaak met de boter, peper en zout.
- Maak nu de crumble door alle ingrediënten voor de crumble met je handen door elkaar te mengen, tot een mooie losse crumble.
- Vet een ovenschaal in, schep eerst de puree op de bodem, verdeel dan de resterende appeltjes plus de crumble over het gerecht, bak in de oven voor 25 minuten.
- Enjoy!
1 Comment
Anne De Haan
18 november 2017 at 16:51Origineel leuk recept! Ga ik zeker eens voorschotelen!