LINZEN
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn.
WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN VAN LINZEN?
Koop verpakkingen die heel zijn en let op de uiterste houdbaarheidsdatum.
HOE BEWAAR IK LINZEN?
Op een droge plek zijn gedroogde linzen lang houdbaar (ca. 1 jaar). Gare linzen kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) bewaren.
WAT KAN IK MET LINZEN?
koken en serveren met varkensvlees of wild
koken en laten afkoelen en serveren als salade met b.v. verse kruiden, gegrilde paprika en ansjovis of geitenkaas
warm serveren gemengd met verse spinazie en een yoghurtdressing
serveren als stevige maaltijdsoep
mengen met Indiase kruiden (garam massala, koriander, kurkema) voor het traditionele gerecht dahl
WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN LINZEN?
Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking!
BEREIDINGSTIJDEN VAN LINZEN
Koken: 30-45 minuten tot 60 minuten (gele, bruine en groene linzen) of 15-20 minuten (rode linzen)
foto’s Sander Damen
bron (http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/linzen.html)
1 Comment
mariekeoo
1 juli 2014 at 07:27Linzen zijn niet alleen gedroogd te koop hoor! Bij de AH kun je gewoon blikjes linzen kopen die je zo hup, door een salade kan gooien bijvoorbeeld. Dat zijn dan bruine linzen; rode linzen heb ik nooit in blik gezien. Vers bereide gedroogde bruine linzen zijn waarschijnlijk lekkerder, maar soms is een blikje wel handig.