Vandaag maakte ik mango chutney en hij is echt super goed gelukt.
De eerste zondag van de maand is de Sonsbeekmarkt in Arnhem, daar staat een kraam van de Bourgondiërs die heerlijke broodjes met divers beleg en chutneys verkopen en die broodjes smaken echt heerlijk! Daar haalde ik mijn inspiratie vandaan om ook chutney te maken.
Lekker die chutneys, maar waar eet ik het bij?
Wij aten de mango chutney op een broodje met gegrilde kipworstjes.(worstjes verkrijgbaar bij AH)
Maar combineer de chutney ook eens met een stukje kaas bij de borrel.
Super Lekker!
Wat is chutney?
Chutney vindt zijn oorsprong in India en komt van het woord chatni. Het is een soort ingedikt mengsel van fruit, uien, azijn, suiker, specerijen en kruiden en wordt als begeleider bij rijst en curry’s geserveerd. De Engelsen hebben in de koloniale periode de chutney naar Europa gebracht, waarvan de mangochutney wel de meest bekende is geworden. De Engelsen bedachten zelf vele soorten chutney’s en ze werden net als “pickles” geserveerd bij kaas, koud vlees, paté en op sandwiches. Je eet chutney’s dus als begeleiding bij een bepaald gerecht. Koud maar warm kan ook.
Bewaar de chutney in een schoon wekpotje hij is dan minstens een maand houdbaar in de koelkast.
- 2 rijpe mango's
- 1 ui fijn gesneden
- 1 teenje knoflook geperst
- 4 rode gedroogde pepertjes
- 200 gram suiker
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneel
- 300 ml natuurazijn
- 1 handje rozijnen
- 4 stuks steranijs
Ingrediënten
|
- Snij de mango in kleine blokjes. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge pan, roer goed door elkaar en breng aan de kook. Laat nu gedurende 45-60 minuten de chutney inkoken op een niet te hoog vuur, maar het moet wel blijven koken. Blijf in de buurt en roer geregeld even om. Zet er eventueel een sudderplaatje onder als het dreigt aan te branden. Na de kooktijd, ik heb het 60 minuten laten koken om een goed dikke chutney te krijgen, draai je het vuur uit en laat je de chutney goed afkoelen, daarna pas in wekpotjes doen.
No Comments