In de herfst en winter zijn er weer volop pompoenen verkrijgbaar. Veel mensen kopen een pompoen voor Halloween, hollen hem uit en maken eventueel pompoensoep van, maar je kan zoveel meer lekkere gerechten met deze groenten maken. Pompoen is erg gezond, en in Amerika is pompoenpuree standaard te koop in blikjes, die veelal wordt verwerkt in taarten, muffins en andere zoete gerechten.
Tip, de pompoenpuree kan je van te voren maken en ook invriezen.
Voor dit Cheesecake dessert maak je je pompoenpuree zelf. De pompoen Cheesecake hoeft niet in de oven en is dus snel klaar, de voorbereiding (pompoenpuree) kost wel enig inzet, maar aarzel niet en ga aan de slag en geniet met iedereen van deze pure verwennerij.
Porties |
6personene |
Porties |
6personene |
- Voor de karamelsaus
- 100 g roomboter
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 65 ml slagroom
- Voor de pompoenpuree
- 1 kleine biologische pompoen bv een flespompoen, of Hokkaido pompoen
- 1 kopje water
- Voor de cheesecake
- 16 speculaasjes verkruimeld
- 2 el gesmolten roomboter
- 200 ml slagroom
- 200 g roomkaas koud
- 2 el licht verwarmde karamelsaus en meer voor de topping
- 1 tl vanille-exact
- 6 el rietsuiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 200 g pompoenpuree
- Voor de topping
- 1 spuitbus slagroom vers mag natuurlijk ook
- karamelsaus
- 2 speculaasjes verkruimeld
Ingrediënten
|
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de pompoen en snijd hem in 4 kwarten. Verwijder de zaden en pak de pompoenkwarten per stuk in aluminiumfolie. Leg in een bakblik en plaats in de oven voor 45 minuten. - Laat de pompoen iets afkoelen en snij ze in blokken (laat de schil eraan zitten) en blender in een keukenmachine met één kopje water tot een mooie gladde pompoenpuree.
De puree die je overhoudt kan je goed invriezen.
- Smelt de boter in een pannetje, totdat deze net een beetje bruin begint te worden.
Voeg dan de basterdsuiker en de slagroom toe en blijf roeren totdat de suiker geheel is opgelost.
Breng het aan de kook en laat het 3 minuutjes zachtjes doorkoken. Roer het af en toe door.
Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen en klaar is je saus.
- Maal in een kom of een keukenmachine de koekjes fijn. Voeg de gesmolten boter toe en schep dit voorzichtig door de koekkruimels. Verdeel de koekkruimelmix over 6 schaaltjes of glazen, druk het voorzichtig aan en zet het voor een half uur in de koelkast.
- Klop 200 ml slagroom stijf. In een andere mengkom roer je de roomkaas, 2 el karamel, rietsuiker, vanille extract en de speculaaskruiden door elkaar totdat het lekker luchtig mengsel is. Vouw voorzichtig de pompoenpuree erdoor en tot slot ook geklopte slagroom, vouw dit echt voorzichtig door elkaar want het moet luchtig blijven.
- Schep of spuit (spuitzak) de cheesecake crème op de koekkruimelbodem. Garneer met een flinke toef slagroom, drizzel de karamelsaus er overheen, en bestrooi met de speculaaskruim. Enjoy
11 Comments
Foodblabla
4 november 2016 at 12:56Meike Verschoor succes! 😉
Meike
27 november 2016 at 11:58Dank je wel! Ga hem komende week maken! Wat voor een roomkaas heb je gebruikt? Monchou?
Meike
1 december 2016 at 11:50Dank je wel!
Meike
3 december 2016 at 22:52Was heerlijk!!!!
Wendy
10 oktober 2018 at 11:19Maakt het nog uit wat voor een soort pompoen je gebruikt (er zijn zoveel soorten te koop tegenwoordig)?
Jacqueline Sluijter
10 oktober 2018 at 11:32Hi Wendy
Goede vraag!
Persoonlijk vind ik een fles pompoen het lekkerst, maar een Hokkaido pompoen is ook prima!
Succes, ben benieuwd wat je van ervan vind.
liefs,
Jacq
Aukje van den Brink
10 oktober 2018 at 21:24Bastiaan Reijneker ook lekker 👌
Foodblabla
11 oktober 2018 at 14:59Aukje van den Brink 😊
Liese van Oort
11 oktober 2018 at 15:04yum!
Brenda Meijer
11 oktober 2018 at 15:59Bob Olivier – Kegel
Daniëlle Cathérine Verhoef
13 oktober 2018 at 13:06Marcel Stolker voor Marga?