Hi foodlovers!
Saltimbocca is van oorsprong een Italiaans gerecht en betekend letterlijk vertaald naar het Nederlands ‘spring in de mond’. Het bestaat van origine uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham en salie en na gesmoord in witte wijn. Ik heb er een leuke variatie op gemaakt, saltimbocca prikkers met salsa, gemaakt van kip, lekker voor op de BBQ, grillplaat of gewoon gebakken in de pan.
Enjoy!
Deze prikkers zijn heerlijk met een glas rode wijn: Biologische rode Striga Terre Siciliane Nero d’Avola
”Intense geur van pruimen, zwarte bessen, een vleugje peper en kruiden. Heerlijk vol van smaak met een rijp bouquet van donker en rood fruit en een lange zachte afdronk.” – Chantal Driesen, By the Grape
Inmiddels is de Nero d’Avola een geliefde druif bij veel wijndrinkers. Voornamelijk omdat het soepele en smaakvolle wijnen geeft met een kruidig karakter. De Striga Nero d’Avola Terre Siciliane is afkomstig uit de regio Trapani in Sicilië. Waar zo’n 2000 wijnboeren samenwerken met maar één doel: biologische kwaliteitswijnen maken. De druiven worden daarom zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd.
De helft van de opbrengst wordt opgevoed in Frans eiken vaten voor ongeveer 6 maanden. Dit geeft de wijn een goede structuur en volle smaak.
- Voor de prikkers
- 2 dubbele kipfilets
- 12 plakken parmaham of ontbijtspek
- 12 verse salie blaadjes
- 50 ml droge witte wijn
- peper
- houten prikkers
- Voor de salsa
- 3 el kappertjes
- 3 el gehakte peterselie
- 1 flinke hand groene olijven zonder pit
- 15 cherrytomaten
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 à 3 el citroensap
- 2 el goede olijfolie
Ingrediënten
|
- Maak eerst de salsa zodat de smaken goed worden opgenomen.
- Hak de kappertjes, olijven en cherrytomaatjes in kleine stukjes en meng er de olijfolie, sjalot, knoflook, citroensap en peterselie doorheen, maak op smaak met versgemalen peper en zout.
- Snij de kipfilets eerst doormidden, en snij de filets daarna in 12 gelijke stukken
- Sla de kipfiletstukjes plat door een stukje vers houdfolie op de kipfilets te leggen en er met de platte kant van een groot koksmes (of pan) op de te slaan tot ongeveer 2 centimeter dik.
- Leg op ieder stukje kip een salieblaadje bestrooi met peper en wikkel er een plakje parmaham omheen.
- Rijg de kip aan de prikkers (3 stukjes kip per prikker), en bak ze goudbruin en gaar in warme koekenpan met een beetje olie.
- Blus de kip af met de wijn, en als de wijn helemaal verdampt is, dan is de kip klaar.
Serveer Saltimbocca prikkers samen met de salsa.
2 Comments
Ria Sluijter
19 juni 2017 at 20:27Lekker.😍
Miessie Barbeque
20 juni 2017 at 11:11Ziet er erg lekker uit