Een tortilla is een Spaanse omelet en een zeer veelzijdig gerecht, zowel warm als koud te eten. Je kunt het eten als, vegetarisch hoofdgerecht bijgerecht en ook als voorgerecht of tapas. Het recept voor onderstaande tortilla is op basis van vier personen en is lekker makkelijk te maken ook voor doordeweeks.
En hij smaakt heerlijk, wij aten er een spinazie salade bij. Met een simpele dressing van olijfolie balsamico azijn peper/zout en Parmezaan.
De cayennepeper in dit recept maakt het lekker pittig!
- 4 a 6 grote voorgekookte aardappelen (ongeveer 500g)
- gesnipperde uien
- 2 fijgesneden teentjes knoflook
- 6 tot 8 eieren
- 2 tl zout
- olijfolie
- cayennepeper/zout
Ingrediënten
|
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar liggen om te bereiden. Was de aardappelen en kook ze 5 minuten in kokend water en laat afkoelen. Snij deze in schijfjes en bak de aardappelschijfjes in olijfolie in ongeveer 20 minuten gaar. Tijdens het bakken het liefste de deksel op de pan houden en de aardappelschijfjes mogen best een bruin randje krijgen. Terwijl de aardappelschijfjes garen, keer deze af en toe om, en ondertussen kun je de uien alvast afpellen en fijn snijden. Indien de aardappelschijfjes gaar zijn, laat ze uitlekken en bestrooi met 1 theelepel zout. Fruit de uien in nog wat olijfolie en bak deze zachtjes tot ze goudgeel zijn, doe na één minuut de knoflook erbij. Laat ze ook uitlekken. Klop de eieren op met 1 theelepel zout en wat cayennepeper naar eigen smaak. Schep de aardappelschijfjes en de ui erdoor.
- Verhit olijfolie in een grote anti-aanbak pan, houd er van te voren rekening mee wat voor pan je gebruikt. Je moet het geheel aan eieren en aardappelen nog keren. Giet het eimengsel erin en maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen). Zet het vuur laag. Zodra de bovenkant van de tortilla niet al te nat meer is kunt je de tortilla keren. Dit is een lastige klus. Dit doe je door de tortilla uit de koekenpan op een groot deksel, bord of bakplaat te laten glijden en vervolgens de koekenpan omgekeerd op het deksel te houden. Als dat gelukt is keer je het geheel om en laat je de tortilla weer 3 minuten garen.
- Je kan de tortilla direct serveren, of laten afkoelen tot kamertemperatuur (uit de koelkast is de tortilla té koud). Snijd de tortilla voor tapas in mooie kleine puntjes of blokjes die netjes met de hand of saté prikkers te eten zijn. Het is ook mogelijk de tortilla in grotere punten te eten, dan is het verstandig er mes en vork bij te gebruiken.
Serveer er een heerlijke salade bij en wat brood.
Enjoy!
1 Comment
Ria Sluijter
12 juli 2014 at 15:53Wij vinden dit heel erg lekker..