BLOG

Succes mannen – Nederland tegen Argentinië

Oranje staat woensdag in de halve finale van het WK tegen Argentinië. In São Paulo beginnen de twee voetbalgrootmachten dan om 22.00 uur aan hun negende onderlinge ontmoeting. Nederland kan bogen op een uitermate positieve balans: vier zeges, drie remises en de doelcijfers 13-6.

Want van de voorgaande acht duels met de Zuid-Amerikaanse wereldkampioen van 1986 en 1978 werd maar één keer verloren. Dat was uitgerekend wel het belangrijkste duel: de WK-finale van 1978 in Buenos Aires. Het gastland won dankzij Mario Kempes na verlenging met 3-1.

7a89ded4-552f-4ed4-b221-2985dad2e8f2_Kerkhof78

2006
De meest recente ontmoeting is van acht jaar terug. Toen troffen de Argentijnen het Oranje van Marco van Basten in  de derde en laatste groepswedstrijd van het WK. Beide landen waren al geplaatst voor de volgende ronde en besloten met een 0-0 gelijkspel. Daardoor werd Oranje tweede in de poule en volgde in de wedstrijd daarop uitschakeling tegen Portugal. Argentinië schopte het tot de kwartfinale waarin Duitsland na strafschoppen te sterk bleek.

Ín 2003 en 1999 waren er vriendschappelijke ontmoetingen. Dick Advocaat won elf jaar terug door een late goal van Giovanni van Bronckhorst. Vier jaar daarvoor werd het, met Frank Rijkaard als bondcoach, 1-1. Edgar Davids tekende in dat duel voor de Nederlandse goal én een rode kaart, terwijl Gabriel Batistuta tegen scoorde.

Bergkamp
Een van de meest in het oog springende ontmoetingen met Argentinië was die van het WK 1998. In de kwartfinale won Oranje met 2-1 door goals van Patrick Kluivert en het juweeltje van Dennis Bergkamp, de man die zo fabuleus aannam en afrondde na een schitterende pass van Frank de Boer. Omdat dat net voor tijd was, bereikte de ploeg van Guus Hiddink de laatste vier, waarin Brazilië na strafschoppen te sterk zou zijn.

Dat duel staat ook nog steeds in de boeken als het optreden waarin doelman Edwin van der Sar kort voor de goal van Bergkamp (foto boven) zorgde voor een tien-tegen-tien-situatie. Hij lokte Ariel Ortega uit een kopstoot te geven. Daardoor werd de door de twee gele kaarten voor Arthur Numan gecreëerde man-meer-situatie opgeheven.

Ook een jaar na de verloren WK-finale van 1978, waarin Dick Nanninga met zijn goal een verlenging afdwong, oefenden de landen tegen elkaar. Destijds werd het 0-0 in het Zwitserse Bern.

1974
De eerste twee ontmoetingen met Argentinië dateren van 1974. Op het WK werd door goals van Johan Cruijff (2), Ruud Krol en John Rep in het eerste optreden in de tweede groepsfase de grootste zege ooit neergezet tegen de Argentijnen: 4-0. Precies een maand daarvoor was ook al met 4-1 gewonnen door Nederland. In die vriendschappelijke confrontatie scoorden Johan Neeskens, Rob Rensenbrink, Arie Haan en Pleun Strik, die ook een eigen goal liet noteren.

(bron vi)

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.