By the Grape Velp stuurde ons een paar prachtige wijnen om een gerecht bij te bedenken. Voor mij een leuke uitdaging om aan de slag te gaan met potten, pannen, smaak en wijn. Bij de Meinklang Blauburgunder past een stevig gerecht met veel aardse smaken. Daarom maakte ik een risotto met paddenstoelen en dit keer niet met rijst, maar van spelt (graan soort).
Hopelijk worden jullie net zo enthousiast van dit gerecht als ik.
Enjoy
Foto’s door Sander Damen
- 15 g porcini paddestoelen geweekt in 1 kopje kokend water
- 1 ui fijngehakt
- 2 fijgesneden teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 2 kopjes spelt
- 1/2 kopje droge witte wijn
- 1 L paddenstoelenbouillon (blokjes)
- 100 g roomboter
- 200 g gemenge paddenstoelen
- 2 tl tijm fijngehakt
- stukje parmezaan
Ingredients
|
- Giet de geweekte paddenstoelen af en voeg het vocht toe aan de paddenstoelenbouillon. Snijd de porcini in stukjes, zet een pan met dikke bodem op het vuur verhit de olijfolie en bak hierin de ui, knoflook, tijm en de geweekte paddenstoelen op zacht vuur, blus af met het kopje wijn.
- Wacht tot de wijn is ingekookt en voeg dan de speld toe en roer om. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe totdat de spelt gaar is en totdat alle kookvocht is opgenomen door de speld (dit kan tot 30 minuten duren, spelt houdt een bite)
- Bak in een hete koekenpan met wat boter de gemengde paddenstoelen totdat ze mooi bruin zijn van kleur, en houd ze apart. Meng nu de rest van de boter (extra klontje mag) door de speld plus wat geraspte Parmezaan totdat het risotto gerecht mooi smeuïg wordt.
- Serveer de speltrisotto samen met de gebakken paddenstoelen in een mooi schaaltje en rasp er nog wat extra Parmezaan en vers gemalen peper overheen. Dit gerecht combineert geweldig met de Meinklang Blauburgunder van By The Grape. Deze pinot noir past mooi bij de aardse smaken van dit vegetarische risotto gerecht.
1 Comment
Aschwin Talahatu
13 november 2014 at 14:41Angie speltvrouw