Hi foodlovers!
Het is bijna Kerst, de most wonderful time of the year!
Wat zet je dan op tafel? Nou bijvoorbeeld deze overheerlijk zelfgemaakte tartelettes gevuld met romige pompoen en gegarneerd met prachtige gekleurde biet, geraspte Comté en frisse waterkers.
Ik wens je een heerlijke warme Kerst!
Enjoy!
Liefs,
Jacq
Wijntip:
Lekker met een glas, Fasoli Gino Soave Pieve Vecchia
Proefnotitie;
Het zorgvuldig selecteren van de beste druiven in verschillende rijpingsfases en de rijping op de ‘lie’ geeft een zeer karaktervolle wijn! Heerlijk vol en romig met tonen van rijp fruit van perzik en abrikoos, rozijntjes, specerijen zoals gember en vanille en een vleugje grapefruit. Heerlijk bij gegrilde kip, vis, kreeft, romige kaas of tartelette met wintergroenten zoals pompoen. Bijzonder glas wijn!

- voor het deeg
- 200 g bloem
- 100 g roomboter koud en in kleine stukjes gesneden
- 1 ei
- snufje zout
- taartvormpjes tartelette
- 1 tl koud water
- voor de vulling
- 500 g pompoen bv hoikkaido
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotten
- 1 vanille stokje
- 3 wortels paars, oranje en geel
- 1 beschuitje verkruimeld
- 1 tl limoenrasp
- 1 tl nootmuskaat
- 200 g comté kaas geraspt
- 200 à 300 g winterpostelein
- zout en peper
Ingredients
|
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem met de koude boter, snufje zout en kneed er een kruimeldeeg van. Voeg één ei en 1 tl water toe en kneed het deeg tot een bal. Doe het deeg in folie en leg een half uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht, en verdeel het deeg in met boter ingevette Tartelette vormpjes. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Vul de taartjes met bodempje blindbakbonen en bak de taartjes voor 10 minuten in de oven. Daarna nog eens 10 minuten zonder de bonen of totdat het deeg bruin is. Laat ze afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in parten (met schil ) en de wortels in stukken van ca. 5 cm. Leg dit samen met de gepelde knoflook en sjalotten in een stuk aluminiumfolie. Wrijf alles goed in met olijfolie en vouw dicht. Leg het pakketje op een bakplaat in het midden van de oven en bak voor ongeveer 45 minuten.
- Haal de pompoen, sjalotten en knoflook uit de oven (laat de wortelen nog even nagaren in het pakketje) en schraap het vruchtvlees van de pompoenschil. Pureer het pompoenvlees samen met de knoflook en sjalotjes tot een mooie gladde puree en maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Haal de wortel uit het pakketje en maak er met een kaasschaaf of een mesje dunne plakjes van. Schep in ieder taartje wat van het verkruimelde beschuit en pompoenpuree. Leg er de plakjes wortel op en strooi er lekker veel geraspte comté kaas overheen. Zet de taartjes nog even onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Serveer met de winterpostelein aangemaakt met een simpele dressing van olie, citroensap, peper en zout.
Enjoy!
No Comments