Voor de wijnwinkel By the Grape hebben wij de opdracht gekregen om een vier gangen Kerstmenu te maken, afgestemd op een aantal bijzonder lekkere wijnen.
Als hoofdgerecht hebben wij een vegetarische open aubergine lasagne gemaakt en hier dronken wij een Alta Alella Parvus Syrah bij, een heerlijke combi.
fotografie Sander Damen | www.creativephoto.nl
- 2 aubergines 1 grote en 1 kleine
- 2 teentjes knoflook
- verse tijm
- 150 g gorgonzola
- 1 ui fijngesnipperd
- 12 tot 15 lasagne bladen maak hier vierkanten van
- 2 el bloem
- 2 el crème fraiche
- 2 el roomboter
- 250 ml melk
- sap van 1/2 citroen
Ingredients
|
- Verwarm de oven voor tot 200 graden. Snijd in één van de aubergines een stukje af en hou apart voor de garnering. Wrijf de rest van de aubergine in met olie en bak in de oven voor 45 minuten tot de aubergine zacht is en laat het even afkoelen.
- Smelt de boter in de pan en roer de bloem er doorheen en bak dit een paar minuten, roer door. Giet er beetje bij beetje de melk bij en blijf goed roeren totdat er een gladde saus ontstaat. Voeg de kaas toe en breng op smaak met zout peper en citroensap. Zet de saus even van het vuur en warm later weer iets op.
- Snijd de aubergines doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Hak het vruchtvlees van de aubergine fijn met een mes. Zet een koekenpan op het vuur met wat olie en bak hierin de ui, knoflook en het fijngehakte vruchtvlees van de aubergine enkele minuten. Breng op smaak met zwarte peper en de gehakte tijm.
- Kook de lasagne bladen een paar minuten totdat ze zacht zijn. Giet ze af en doe er een klein scheutje olijfolie overheen, zo voorkom je dat de bladen aan elkaar blijven plakken.
- Verwarm de kaassaus, maar laat niet koken. Pak vier voorverwarmde bordjes en leg een lasagneblad op het op bord, vervolgens schep je er een laagje auberginemix en dan een klein laagje kaassaus op. Herhaal dit een aantal keer. Eindig met saus en wat verse tijm.
- Om het feestelijk te maken heb ik een stukje aubergine in plakjes gesneden en gefrituurd in wat zonnebloemolie voor de finishing touch.
Enjoy!
No Comments