BLOG KINDEREN

Tien praktische eet tips voor kinderen

Tien praktische eet tips voor kinderen

Als ouder heb je invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Hoe zorg je voor een gezellige sfeer aan tafel en een kind dat prima eet?

1. Het goede voorbeeld

Je kind leert van jouw voorbeeld. Dit geldt voor tafelmanieren, maar ook voor het eetpatroon. Eet daarom zo veel mogelijk samen met je kind.

2. De tv eet niet mee

Laat je kind geen spelletjes spelen of tv-kijken. Dat leidt te veel af. Houd het wel gezellig aan tafel.

3. Een tafel om van te smullen

Leuk eetgerei en een gezellig gedekte tafel stimuleren kinderen om te eten. Verwacht van kleuters nog niet dat ze perfect met mes en vork kunnen eten.

4. Vaste tijden voor maaltijden

Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, heeft voordelen. Het is gezellig, je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Maar eten op vaste tijden is misschien niet altijd haalbaar. Basisschoolkinderen doen allerlei activiteiten en hebben dan rond etenstijd bijvoorbeeld training. Zelf heb je misschien ook wisselende werktijden. Kijk of er enkele dagen per week zijn waarop je wel samen kunt eten.

5. Het eten is klaar! Binnen 10 minuten aan tafel!

Roep je kind wanneer het eten bijna klaar is zodat het rustig af kan ronden waar het mee bezig was en aan tafel kan komen zitten.

6. Neem rustig de tijd, maar tafel niet te lang

Zorg voor een rustige, aangename sfeer en houd kinderen niet onnodig lang aan tafel. Maak duidelijke afspraken over wanneer ze wel of niet van tafel mogen.

7. Beter niet belonen

Eet je peuter zijn bord niet leeg, schenk er dan niet te veel aandacht aan en ruim de tafel gewoon af. Wil je kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft, wees dan kordaat en laat het wachten tot het volgende eetmoment!

8. Niet te veel tussendoortjes

Als je kind veel tussendoortjes krijgt of neemt, is het minder gemotiveerd om aan tafel het bordje leeg te eten.

9. Het bord hoeft niet altijd leeg

Laat kinderen zelf bepalen hoeveel ze eten. Het is niet goed om meer te eten als je al vol zit.

10. Je kind laten helpen

Samen het menu voor het weekend uitkiezen of samen boodschappen doen en koken kan helpen om je kind een goed gevoel te geven bij de maaltijden. Ook samen afruimen en afwassen is op deze leeftijd vaak gezellig.

Enjoy!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.