Voor de wijnwinkel By the Grape hebben wij de opdracht gekregen om een vier gangen Kerstmenu te maken, afgestemd op een aantal bijzonder lekkere wijnen.
Als starter hebben wij een lichte venkelsoep met schelpjes gemaakt en hier dronken wij een Waterkloof Circumstance Sauvignon Blanc bij, een heerlijke combi.
fotografie Sander Damen | www.creativephoto.nl
- 500 g kokkels of schelpjes
- 1 grote sjalot gesnipperd
- 1 venkelknol in reepjes gesneden (bewaar de topjes)
- 2 grote aardappels in blokjes gesneden
- 1 L kippenbouillon
- 250 ml water voor het koken van de schelpjes
- 2 el olijfolie
- 1 flinke hand platte peterselie fijngehakt
- peper en zout uit de molen
- scheut kookroom
Ingredients
|
- De kokkels / schelpen onder koud stromend water wassen en schoon maken. Gooi gebroken en hele zware schelpen die vol zand zitten weg. Zet de kokkels een paar uur in zout water, dan spugen ze het zand uit.
- Zet een pan op het vuur en kook de schelpjes in 250 ml water ongeveer 5 minuten totdat ze open zijn, haal ze uit de pan en zet ze apart. Bewaar het kookvocht.
- Verwarm in een pan de olie. Voeg de sjalot en venkel toe en bak op een laag vuur voor ongeveer 5 minuten totdat het zacht is, maar niet bruin. Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten op zacht vuur koken.
- Voeg de peterselie en een scheut kookroom toe aan de soep. Mix de soep met een staafmixer tot een mooie gladde soep.
Serveer de soep met de schelpjes, venkeltopjes en een scheut olijfolie.
Enioy!
No Comments