Honing | FoodBlaBla | styling en koken door Jacqueline Sluijter | fotografie door Sander Damen
BLOG

Waarom is honing gezond?

Honing is een soort natuurlijke zoete stroop dat gebruikt kan worden als een natuurlijke suiker. De suikers die in deze goudgele zoete stroop aanwezig zijn, worden glucose en fructose genoemd. Samen met allerlei andere vitamines en mineralen is het een natuurlijk en gezond product. Hoe gezond is de natuurlijke zoete stroop en wat doet het met je lichaam? Dat lees je hieronder!


Honing met bloem
De natuurlijke suikers zorgen voor een veel energie!
Van honing krijg je vrijwel direct een energie boost, maar ook krijg je langdurige energie. Hoe komt dat? Dat komt door de natuurlijke suikers die aanwezig zijn. Er komen 2 soorten natuurlijke suikers in voor: glucose en fructose. Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen, vandaar de snelle energie boost. Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

De antioxidanten versterken je immuunsysteem
Een sterk immuunsysteem is nodig om allerlei virussen en slechte bacteriën te lijf te gaan. Honing bevat vele antioxidanten die je immuunsysteem versterken en vrije radicalen onschadelijk maken.
Honing heeft een antibacteriële werking
Dankzij de antibacteriële werking van honing, houdt het de slechte bacteriën uit je lichaam. Zijn er toch slechte bacteriën je lichaam ingedrongen? Dan kan honing je helpen van de kwaal af te komen.

Honing is wateraantrekkend (hygroscopisch)
Honing is wateraantrekkend, met een duur woord ‘hygroscopisch’ genoemd. Dit betekent dat honing vocht vanuit de lucht opneemt. Deze eigenschap is belangrijk bij het behandelen van open wonden. Op deze manier zal de wond langer vochtig blijven en zal er minder snel een litteken gevormd worden.

Gebruik honing tegen allerlei kwaaltjes
Door de unieke samenstelling kan honing tegen allerlei kwaaltjes ingezet. Deze goudgele stroop wordt al duizenden jaren gebruikt als medicijn. Een potje honing verdient echt een plekje in je medicijnkast. Je kunt het namelijk voor allerlei kwaaltjes gebruiken. Vooral de Nieuw-Zeelandse manuka honing zit vol met medicinale werkingen en wordt vooral als medicijn gebruikt. Lees hieronder hoe je dit oeroude medicijn gebruikt en voor welke kwaal. Maar let wel op, want bij ernstige lichaamskwalen kun je het beste een arts raadplegen!

Lichte brandwonden behandel je met honing
Lichte brandwonden kan je behandelen met honing, maar koel de brandwond altijd eerst af! Het afkoelen van een brandwond doe je door minstens 10 minuten de brandwond onder de kraan (niet ijskoud) te houden . Gebruik nooit ijs op brandwonden! Smeer na het afkoelen, genoeg honing op de brandwond en verbind het met een verbandje. Verschoon elke dag de wond totdat de brandwond genezen is.

Een zere keel verhelp je met een honinghoestdrank

Honing verzach niet alleen de pijn in de keel, maar doodt door zijn antibacteriële werking ook de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie. Hiermee sla je meteen 2 vliegen in 1 klap! Zere keel verhelp je door een drankje te maken van honing en citroensap. Doe evenveel aantal eetlepels honing als eetlepels citroensap in een beker, goed mixen en drink om de paar uur 1 eetlepel van het drankje.

Vaak last van een after lunch dip?
Als je vaak last hebt van een after lunch dip, kan honing je helpen hier van te komen! Maak een drankje van water, een halve eetlepel honing en een mespuntje kaneel. Drink deze drank dagelijks na je lunch en je zult merken dat je energiepijl weer flink omhoog zal gaan.
Zoek verlichting bij hoofd-, spier- of gewrichtspijn
Honing werkt als een pijnstillend middel als je honingthee drinkt. Honingthee maak je door 3 eetlepels honing in een beker te doen en hier kokend water aan toe te voegen.


Drink warme melk met honing voor het slapen als je niet kunt slapen
Een goede nachtrust is essentieel om goed te kunnen functioneren. Lukt het je maar niet om in slaap te vallen? Grijp dan liever naar honing en melk dan naar slaappillen. De combinatie van warme melk met daarin honing werkt ontspannend waardoor je een betere nachtrust zult hebben.


Kater?
Als je te veel alcohol drinkt, kan je de volgende dag nog wel eens last hebben van een kater. Je bent sneller van je kater af je ’s morgens honing op je brood of crackers smeert.
Dus….we gaan met zijn allen aan de honing!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.