HOOFDGERECHT VEGETARISCH GERECHT

Zomerse vega paella

Hallo foodlovers!

Nee mensen, ik ben niet vegetarisch, maar ik hou wel van afwisseling op mij bordje.

Ondanks dat mijn man een echte vleeseter is, vind ook hij het prettig om een aantal keer per week vegetarisch te eten, tenslotte hoef je niet iedere dag vlees of vis te eten.

Het is bijna zomer en dan krijg ik zin in Paella, dit brengt namelijk ook nog eens de leuke herinneringen naar boven uit de tijd dat ik met mijn ouders op vakantie ging naar Spanje. Hier hebben wij paella leren eten. Deze vegetarische paella is makkelijk te maken en geeft je het zomergevoel in een pannetje. Hij smaakt echt verrukkelijk!

En wil je toch vlees of vis in je paella, kies dan bijvoorbeeld voor kip of gamba’s!

Deze vegetarische paella combineert prima met een heerlijke fles biologische Rosé van by the Grape, bijvoorbeeld de Chateau de Caraguilhes.

Voor by the grape maakte wij deze heerlijke vegetarische paella.

Voor by the grape maakte wij deze heerlijke vegetarische paella.

Wist je dit?

Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van ‘arroz en paella’/ ‘arroz a la paella’. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden “paella” en “paellera” beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De korte manier om “voor haar” (para ella) te zeggen, is pa’ ella. Dit is later een woord geworden, paella….

Zo, dan weten we dat ook weer!

Liefs,

Jacq

Voor by the grape maakte wij deze heerlijke vegetarische paella.

Voor by the grape maakte wij deze heerlijke vegetarische paella.


Voor by the grape maakte wij deze heerlijke vegetarische paella.
Zomerse vega paella
Zomerse vega paella
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten
Instructies
  1. Roer de saffraanpoeder door de warme bouillon, en laat het klaar staan voor gebruik.
  2. Verwarm wat olie in een paella pan, maar een lage hapjespan mag ook. Bak hierin de gesnipperde ui en knoflook vijf minuten op een zacht vuurtje zonder deksel. Voeg de smoked paprikapoeder en tijm toe en bak dit even kort mee.
  3. Voeg de rijst toe en roer om, zet het vuur wat hoger en giet de helft van de bouillon er beetje voor beetje bij en laat ongeveer voor 10 minuten koken op laag vuur.
  4. Voeg de sugarsnaps, kikkererwten en paprika toe plus de rest van de bouillon, en laat dit nog eens 10 minuten zacht pruttelen met een deksel erop.(de paella is klaar als de bouillon geheel is opgenomen door de rijst).
  5. Haal de pan van het vuur, knijp er royaal citroensap overheen en serveer er los nog wat partjes citroen erbij.
  6. Garneer de paella met wat takjes tijm, gemalen peper, schenk een glas rosé in en ga lekker genieten!

    Enjoy!
Recept Afdrukken
print het recept

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.