Heb je ooit gebakken rijst geproefd in combi met spicy tonijntartaar? Zo niet, dan zou ik dit recept maar een snel uitproberen als ik jou was, echt match made in heaven als je het mij vraagt.
Deze crispy rijst sushi is heerlijk als snack, lunch of light diner gerecht.

- 300 g gekookte sushirijst gekookt volgens gebruiksaanwijzing
- 1/2 tl fijne keukenzout
- 6 el rijstazijn
- 2 el fijne kristalsuiker
- 1 tl sesamenolie
- 2 el zwarte sesamzaadjes
- neutrale olie om in te bakken
- ovenschaal
- Voor de toijntartaar
- 200 g verse tonijnsteak van goede kwaliteit (albacore) in superkleine blokjes gesneden (geen diepvries tonijn)
- 2 el wasabimayo
- 1 el srirachasaus
- 1 el sojasaus
- 2 tl sesamolie
- 1 lente ui heel erg fijn gesneden
- Voor de garnering
- plakjes eat ripe avocado vermeng met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen
- sesamzaadjes naar keuze
- Furikake optioneel
- Rode peper of Jalapeno in dunne plakjes gesneden
Ingredients
|
- Maak de nog lauwwarme rijst op smaak met azijn, zout, suiker en sesamolie en de zwarte sesamzaadjes. Leg een stukje huishoudfolie in de ovenschaal schep de rijst op de bodem druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast voor 60 minuten zo kan het goed koud worden waardoor je de rijst straks makkelijk in blokjes kan snijden.
- Doe de fijn gesneden tonijn in een kom, maak op smaak met Wasabi-mayonaise, sriracha, sojasaus, sesamolie, en fijngehakte lente ui, roer alles goed door elkaar.
- Haal de schaal met rijst uit de koelkast, snijdt er met een scherp mes gelijke blokjes of driehoekjes van.
- Verhit een flinke laag olie (1/2 tot 1 cm) in een koek- of hapjespan met stevige bodem. Bal hierin de blokjes rijst bruin en crispy aan beide kanten voor een paar minuten haal uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier.
- Beleg de rijstblokjes met plakjes avocado en schep op ieder blokje rijst 1 à 2 el tonijn garneer met sesamzaadjes ringetje peper en lente ui. Garneer eventueel met nog wat mayonaise.
- Enjoy!
No Comments