ArnhemOrtho beugel 40 plus 21
BLOG

Een beugel op latere leeftijd, why not?

Het hoort erbij, zullen de meeste van jullie zeggen, “schuine tanden” horen bij het ouder worden.

Klopt, behalve als je er last van krijgt, en dan bedoel ik niet alleen voor de looks, maar vooral het niet voldoende kunnen reinigen van je gebit, en draadjes flos die tussen je tanden doormidden ritsen, gewoon omdat je tanden te strak op elkaar zitten.

Mijn tanden drukken zo op elkaar dat ze steeds schever gaan groeien, en ja, dat vind ik lastig, niet fijn, maar ook zeker niet mooi!

rnhemOrtho beugel 40 plus
Big day & big smile onderweg naar ArnhemOrtho

Als jong meisje, werd mij ook al aangeraden om een beugel te nemen, maar ik vond het maar niets om met zo’n metalen beugel in mijn mond te lopen. Als ik wist wat ik nu weet had ik het liever destijds gedaan. Ik moet bekennen dat ik ook niet meer met mijn tanden bloot kon lachen, ik kijk steeds vaker naar beneden op foto’s en merk toch dat ik er last van heb.

Trouw bezoek ik jaarlijks mijn tandarts voor controle, en gelukkig zijn mijn tanden oké, behalve dat ik altijd veel last heb van tandsteen, daarom verwijst mijn tandarts mij dan ook altijd door naar de mondhygiëniste waar het tandsteen vakkundig wordt verwijderd, niet echt één van mijn favoriete dingetjes.

Bij de tandarts had ik al een balletje opgegooid over het last hebben van het schuin groeien van mijn tanden, en wat ik eraan zou kunnen doen. Een beugel zou toch een oplossing voor mijn probleem zijn, en zo werd ik doorverwezen naar ArnhemOrtho.

Mijn eerste afspraak is met Robbert Leenen eigenaar van orthodontisten praktijk in Arnhem.

ArnhemOrtho beugel 40 plus 04
In de wachtkamer bij ArnhemOrtho

Het team van ArnhemOrtho bestaat uit hoog opgeleide vakmensen met tientallen jaren ervaring. Na de 6-jarige studie tandheelkunde moet een tandarts zich vier jaar specialiseren aan de universiteit om zich orthodontist te kunnen noemen.

ArnhemOrtho is gevestigd in een prachtig monumentaal pand met een super hippe uitstraling en veel lichtinval. Uiteraard werkt ArnhemOrtho met de modernste technieken. Tijdens mijn intake leg ik uit wat mijn probleem is, en hoor van Robbert wat de mogelijkheden zijn, gelukkig valt het allemaal nog mee, en is het niet dramatisch slecht gesteld met mijn gebit.

ArnhemOrtho beugel 40 plus
ArnhemOrtho

Natuurlijk had ik thuis ook al wat huiswerk gedaan en druk gegoogeld op internet over de verschillende beugels en opties die er tegenwoordig zijn.

Zo kwam ik al snel uit bij de transparante beugel, de invisalign, perfect dacht ik, net iets voor mij. Totdat Robbert mij vertelde dat het niet zo’n goed idee zou zijn, aangezien ik dagelijks met eten bezig ben, en nogal veel moet proeven. Door de kruiden en specerijen kan de beugel gaan verkleuren, en dat gaat er dan niet fijn uitzien, daar zit ik niet echt op te wachten, dus heb ik toch besloten om een slotjesbeugel te nemen “heavy metal all the way!”

Voordat mijn beugel gemaakt kan worden, moeten er eerst foto’s en een mal van je gebit gemaakt worden, zodat ze vandaar uit een behandelplan kunnen maken.

Mal van mijn gebit

Ik vond het best wel confronterend om mijn eigen tanden zo van dichtbij te zien op de foto, maar waarschijnlijk zie alleen ik dat, en lopen er nog schevere gebitjes rond op deze aarde 😉.

Na de foto en hapsessie ga ik naar huis met een tevreden gevoel en een duidelijke uitleg over hoe alles zal gaan verlopen.

De komende tijd ga ik me nog te goed doen aan alles wat ik lekker vind, want zolang dat nog kan moet ik ervan genieten, er gaat namelijk straks een hoop veranderen voor mij.

De grote dag is aangebroken, vandaag krijg ik een beugel!

ArnhemOrtho beugel 40 plus 07
Nog een laatste blik @ArnhemOrtho

Na een korte nacht rij ik samen met Sander naar de prachtige praktijk van ArnhemOrtho, en meld ik mij aan. Ondertussen maakt San alvast wat foto’s voor mijn blog.

En dan ineens staat mijn naam op het scherm en word ik opgehaald voor de behandeling. Na een fijne duidelijke uitleg weet ik precies wat er allemaal gaat gebeuren, ik vind het best wel spannend, en merk al gauw dat dit een lang uur gaat worden. Ik krijg een plastic klem in mijn mond, zodat de Orthodontie assistente de slotjes er goed op kan plaatsen, ik probeer zo rustig mogelijk te blijven want bij spanning voel ik de klem erg goed en dat is niet zo fijn.

ArnhemOrtho beugel 40 plus 11
Mijn nieuwe beugel ligt klaar
ArnhemOrtho beugel 40 plus 22
Robbert Leenen van ArnhemOrtho checkt alles

Tussendoor wordt alles uitgelegd over de handelingen die ze doet, dat voelt goed en voordat ik het weet is zijn de slotjes geplaatst kan het eerste dunne draadje erin. Al met al duurde dit ongeveer 3 kwartier.

ArnhemOrtho beugel 40 plus 18
De slotjes worden op mijn tanden gelijmd.
ArnhemOrtho beugel 40 plus 29
De beugel is geplaatst

Het voelt vreemd en strak en ziet er ook wel gek uit. Robbert zegt nog tegen mij, het staat je goed, en ook Sander zegt valt best mee… En ik wil nu maar één ding en dat is zo snel mogelijk naar huis, maar eerst moet ik nog naar de balie om een nieuwe vervolgafspraak te maken, want dit eerste dunne draadje in de beugel blijft 2 weken zitten en dan komt er al een dikker draadje in. Dit wordt nog een aantal keren herhaald tot mijn tanden rechtstaan.

Ik klets nog wat met de baliemedewerkster, en ook zij wenst mij veel sterkte de komende tijd, nou dat heb ik wel nodig.

ArnhemOrtho
Gelijk maar de nieuwe afspraak maken

We gaan naar huis en het is bijna lunchtijd, we rijden nog even langs de supermarkt om wat lekkers te scoren, maar voor mij wordt het geen broodje of anders de komende tijd, ik ga leven op vloeibaar en paracetamolletjes 😊 …en juist nu heb ik trek in en hard bolletje belegd met filet American en uitjes. Maar dat is een No go!

Dag één ben ik goed doorgekomen, maar op dag twee had ik de beugel er al het liefst uit willen slopen, wat en pijn, wat een ellende! Nog geen stukje brood kon ik eten, zo pijnlijk alsof alles gekneusd is en bont en blauw gevoel, als het goed is wordt de pijn minder na drie dagen, maar helaas duurde dit langer bij mij.

Onlangs pijn, sla ik me er goed doorheen, en geniet ik van alle soepjes en stampotjes en bakjes kwark en yoghurt met gepureerd fruit, de weekenden zijn lastiger want dat eten we graag nootjes en dat zit er niet meer in voor mij de komende tijd ☹.


De eerste 2 weken zitten erop en in beide hoeken van mijn mond zijn twee draadjes losgelaten, op maandagmorgen hang ik gelijk aan de telefoon met de Ortho het is niet ernstig en daarom wacht ik mijn volgende afspraak even af.

Natuurlijk voelt het vreemd en ga je er iedere keer aanzitten met je tong, alles vreemd trouwens, want ook het tandenpoetsen is nu een dingetje, niet meer zo ff rats er langsheen maar heel erg bewust bezig zijn met tandenpoetsen is een feit!

De paracetamolletjes doen weer hun ding en ik leg me weer neer bij het feit dat weer even anders moet eten, gelukkig heb ik nog tijd want we gaan binnenkort op vakantie en het zou toch zonde zijn dat ik in mijn vakantie bijna niet kan gaan genieten van alle lekkere streekproducten waar ik zo dol op ben, anders ga ik maar aan de Franse wijn, dat is vloeibaar 😉.


6 weken later en 4 kilo lichter…

Ja want dat is een feit, een beugel is goed voor de lijn. Niks is meer vanzelfsprekend om zo maar even iets af te happen. Nog steeds snijd ik mijn boterhammen in kleine kleuterstukjes en kauw ik mijn eten op mijn linker en rechter kies. Helaas heb ik nog steeds last van mijn tanden, maar zoals jullie op de foto zien, gaat het ook zo snel bij mij dat ik er misschien ook wel sneller vanaf zal zijn. Think positive!.

Zoals Robbert al zei voor de behandeling: “dit gaat pijn doen… I told you so 😊”. Nu 6 weken later vind ik het nog steeds wel zwaar, en weet ik soms niet hoe ik mijn mond moet houden. Toch blijf ik volhouden!

ArnhemOrtho 6 weken later
ArnhemOrtho 6 weken later

Is dit herkenbaar of hebben jullie ervaring met een beugel op latere leeftijd dan hoor ik het graag!

Heel erg bedankt voor de goede zorgen @TeamArnhemOrtho een echte aanrader!

Wordt vervolgt…

Liefs Jacq

Je vindt ArnhemOrtho in Arnhem aan de:

 Geert Grootestraat 2
 6822 HJ  ARNHEM  
 info@arnhemortho.nl

12 Comments

 • Reply
  Chantal van Kleunen
  14 mei 2019 at 08:13

  Ik was 26 toen mijn beugelbehandeling startte. De pijn na het plaatsen is ff heftig idd, maar na een tijdje doet het alleen de dag van het strakker trekken wat zeer. Dan at ik vaak wel wat zachts. Harde broodjes kon ik gewoon eten, afgezien van net na het plaatsen en de dag van het strak trekken. Ik miste de nootjes ook wel. En drop! Kippenpootjes at ik met mes en vork. Na 2,5 jaar mocht ie er uit. Mijn tanden stonden wel veel schever en ik had een overbeet van 14mm. Ook moest ik mn lipbandje laten verwijderen door de kaakchirurg en dat vond ik pijnlijker. Sterkte en succes!

  • Reply
   Foodblabla
   14 mei 2019 at 11:44

   Chantal van Kleunen thx voor het delen van je verhaal, heftig hoor😯maar gelukkig komt alles weer goed☺in ben in goede handen bij ArnhemOrtho😁liefs, Jacq

 • Reply
  Ellen Coppens-Winters
  17 mei 2019 at 06:04

  Hier ook n beugelbekkie!! Wat heb ik lang getwijfeld, maar toch op mijn 39e nog een doorzichtige plaatjesbeugel genomen. Helaas gaat t ook nog zeker 1 jaar duren maar ik zie al duidelijk verschil. Wat ik alleen vervelend vind is dat je meteen tanden moet poetsen en rageren na t eten. Ik ben veel te bang dat ik lach met voedsel tussen mijn beugel haha. Ook vind ik dat ik lastiger praat/verstaanbaar ben aan de telefoon. Ach ja t is voor n goed doel!! Een shiny en wit recht gebit!!

  • Reply
   Foodblabla
   17 mei 2019 at 09:38

   Ellen Coppens-Winters dankjewel voor je reactie, heb je geen last van verkleuring? Dat gevoel van gelijk schoonmaken v.d. beugel is herkenbaar, ik heb altijd een borsteltje in mijn tas☺..veel sterkte Ellen! Straks weer een stralende lach😁.gr Jacq

  • Reply
   Ellen Coppens-Winters
   17 mei 2019 at 12:34

   Foodblabla ja t verkleurt wel iets, maar mensen zien niet gelijk dat ik n beugel heb en dat vind ik wel wat waard.

 • Reply
  Nancy Bergez
  18 mei 2019 at 16:54

  Hoi…heel.leuk je verhaal te lezen. Eind deze maand start voor mij ook het beugelen. Ben nu 51 en vind het erg spannend maar ben heel blij nu toch doorgezet te hebben en hopenlijk over een paar jaar weer mooie rechte tanden te hebben. Ik blijf je volgen😀

  • Reply
   Foodblabla
   19 mei 2019 at 12:11

   Nancy Bergez hi Nancy, bedankt voor je reactie, idd volhouden dat is het, natuurlijk denk ik ook wel eens bluhhh weg met dat ding maar uiteindelijk komt het goed. Heel veel sterkte en we houden elkaar op de hoogte😁gr Jacq

 • Reply
  FaTi Ma
  19 mei 2019 at 09:48

  Farah El Marroun

 • Reply
  FaTi Ma
  19 mei 2019 at 22:52

  Farah El Marroun

 • Reply
  Christianne
  5 september 2019 at 07:32

  Leuke blogpost! Ik loop sinds zomer 2017 bij ArnhemOrtho en vind het een erg fijne praktijk. Ik ben dit jaar 30 geworden en ik heb het een en ander aan minder fijne reacties gehad vanwege een beugel op mijn leeftijd maar ook heel leuke reacties (waaronder het continue moeten identificeren bij de aankoop van 18+ producten). Je bent in goede handen bij Robbert en vergeet niet je reis te fotograferen. Dat heb ik ook gedaan en ik ben verbaasd hoeveel er veranderd is!

  • Reply
   Jacqueline Sluijter
   5 september 2019 at 09:47

   hi Christianne,
   Bedankt voor je reactie, klopt helemaal, mijn tanden staan al helemaal recht nooit gedacht dat het zo snel zou gaan, ik moet nog wel een tijdje maar toch!
   Ik moet alleen erg wennen aan het dragen van de elastiekjes, die vliegen letterlijk om mijn oren.:)
   Ik zal binnenkort eens een foto posten van het resultaat.
   Succes met alles!

   groetjes,
   Jacq

 • Reply
  Marie de Jonge
  10 juni 2020 at 11:05

  Het lijkt mij ook erg spannend om op latere leeftijd nog een beugel te nemen. Toch snap ik heel goed waarom men hier voor kiest. Tegenwoordig zijn er zoveel nieuwe technieken en hoef je een beugel naar mijn idee ook minder lang te dragen voor een mooi resultaat.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.