Heb je trek in een pan oer-Hollandse soep? Maak dan deze oer-Hollandse erwtensoep, met lekker veel vlees van een varkens bovenpootje erin.
Ik weet het! Het klinkt voor de meeste van jullie misschien wat viezig maar geloof mij dit geeft smaak heel veel smaak aan de soep, en dat is wat we willen!
Heb je geen zin om een varkenspootje te koken gebruik dan schouderkarbonades dat kan ook.
Tip
Zorg wel goed voor je erwtensoep, want bij weersverandering (snertweer) kan je soep zuur worden!
“Vandaar ook de naam snert”
Hier vind je enkele tips om bederf van erwtensoep te voorkomen…..
– Verdeel de (erwten)soep na verhitting met een schone lepel in kleinere porties.
– Zorg dat de porties binnen twee uur afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Roer de porties – indien nodig – regelmatig door met een schone lepel om het sneller af te laten koelen.
– Plaats de porties soep in de koelkast met een temperatuur van hoogstens 7°C, of vries de soep in.
– Bewaar de soep maximaal twee tot drie dagen en verhit hem goed voor consumptie.
Geniet van een bordje oer Hollandse soep.
- 1 1 kg varkenspootje (of 500 g schouderkarbonades)
- 1 Gelderse rookworst
- 500 g groene spliterwten
- 1,5 L groentebouillon
- 2 aardappels in blokjes gesneden
- 1 winterpeen in kleine blokjes gesneden
- 1 kleine knolselderij in kleine blokjes gesneden
- 1 ui gepeld en gesnipperd
- 1 grote prei in ringen gesneden
- 1 bosje bladpeterselie
- 2 laurierblaadje
- peper uit de molen naar smaak
Ingrediënten
|
- Neem een grote (soep)pan en breng hierin de bouillon aan de kook.
- Spoel de varkenspoot af met lauw water en voeg de varkenspoot aan de bouillon toe, evenals de spliterwten, de knolselderijblokjes, de wortel, het laurierblaadje en de ui en laat het geheel rustig twee tot drie uur koken op laag vuur….(totdat het bot los komt van het vlees)
- Voeg na deze tijd, als de spliterwten bijna kapot gekookt zijn, de preien ringen en de aardappelblokjes toe. Laat de soep een half uur verder koken, op laag vuur
- Voeg nu de verse bladpeterselie toe (de blaadjes hiervan) en de rookworst en laat de soep nu nog een klein half uurtje heel rustig pruttelen.
- Haal hierna het vlees van de varkenspoot, snijd dit fijn en doe het vlees terug in de soep. Haal ook de rookworst uit de soep, snijd deze in plakjes en doe ook de rookworst weer terug in de soep.
- Voeg naar smaak de peper toe en serveer de soep goed warm. Lekker met een plak roggenbrood en katenspek met mosterd.
11 Comments
Ria Sluijter
9 februari 2015 at 14:14De erwtensoep was heerlijk, mooi recept..xx
Ria Sluijter
8 januari 2016 at 18:31Lekker..?
Wendy Van Ipkens
9 januari 2016 at 14:41Heerlijk. Bij mij staat het nu ook op
Michel Rekers
9 februari 2018 at 17:52Lekker stamppot goreng met wontons gevuld met stamppot hartige spitskool, zoetzure saus en chips van gebakken banaan, waar ik wereldkampioen stamppot koken mee ben geworden.
Foodblabla
9 februari 2018 at 18:47Oeh lekker hoor eet smakelijk! Waar vind ik het recept?
Michel Rekers
9 februari 2018 at 18:47Food tube
Michel Rekers
9 februari 2018 at 18:48Of even Google op michel rekers, kom je meer snert en stamppot recepten tegen, groetjes
Foodblabla
9 februari 2018 at 18:49Ga ik doen thx!
Arian de Kruif
9 februari 2018 at 18:42Net klaar!!!! Heerlijk😃
Foodblabla
9 februari 2018 at 18:48Ziet er heerlijk uit, geniet ervan! 👌
Henriët Derksen
11 februari 2018 at 15:06Het was echt super Arian de Kruif!