BIJGERECHT DOORDEWEEKS HARTIG LUNCH SNACKS VEGETARISCH GERECHT

Farinata (hartige glutenvrije snack!)

12 oktober 2014

Hallo allemaal!

Toen wij in Italië waren, had ik geen zin om iedere dag in de keuken te staan. We gingen avonds het dorp in en kwamen terecht bij een afhaalpizzeria, en daar bestelde wij een pizza, en terwijl aan het wachten waren kregen we een stukje van een soort pannenkoek. We konden de smaak niet gelijk thuisbrengen maar het was zo lekker dat we ook daar een stuk van meenamen.

We hebben alles opgegeten op een trapje van een kerk in het park van het dorpje Livorno…om nooit meer te vergeten! 🙂

Graag deel ik met jullie de smaak van deze overheerlijke pannenkoek/pizza.

De Farinata is een glutenvrije pannenkoek/ pizza, gemaakt van kikkererwtenmeel.

Dit gerecht wordt in meerdere landen gemaakt. In Italië heeft elke regio er zijn eigen naam aan gegeven (farinata, fainé, cecina, panelle). Kikkererwtenmeel is glutenvrij, eiwit- en vezelrijk. Het is niet te vergelijken met tarwemeel. De smaak heeft meer iets weg van aardappel of polenta. Nu klinkt het een stuk minder lekker, maar dat is het wel, geloof me!

farinata

farinata met kruiden

farinata

farinata

Wij hebben de farinata gegeten bij een kopje paddenstoelensoep, maar je kan de farinata ook de andere dag nog koud eten bv belegd met wat humus ,rauwe ham, tomaat en lente-ui of iets anders want je lekker vind!

farinata

farinata beleged

Maak er je eigen gezonde belegde pizza-slice van, maar ook zonder iets erop, is dit zeker de moeite waard om te maken. “De gezonde pizza variant noem ik het!”

Enjoy!

 

farinata
Farinata (hartige snack glutenvrij!)
Voor dit recept heb je wel een ovenbestendige pan of een platte ronde bakplaat nodig met opstaande rand!
Farinata (hartige snack glutenvrij!)
Recept Afdrukken
Voor dit recept heb je wel een ovenbestendige pan of een platte ronde bakplaat nodig met opstaande rand!
Porties
8punten
Porties
8punten
Instructies
  1. Zeef het kikkererwtenmeel boven een kom. Voeg 1 theelepel zout/peper toe en klop er met een garde, beetje bij beetje, ca. 300 ml handwarm water door, tot een glad, beslag ontstaat. Roer er 2 eetlepels olijfolie door, dek af met plastic folie en laat minimaal 2 uur ( bij kamertemperatuur rusten.) Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet een grote ijzeren koekenpan of platte ronde bakplaat in de oven en laat gloeiend heet worden. Haal de pan (voorzichtig!) uit de oven en schenk er een scheut olijfolie in. Zet de pan terug in de oven en laat de olie heet worden. Verwijder met een lepel het schuimlaagje dat zich op het beslag heeft gevormd en roer het beslag nogmaals door. Haal de pan weer uit de oven en schenk het beslag er in. Besprenkel met nog een klein straaltje olijfolie en bestrooi met rozemarijn. Bak een grote farinata in ongeveer 20 minuten gaar, een kleine iets korter. Het midden mag nog een tikje meegeven wanneer je hem licht indrukt. Maal royaal peper over de farinata, zet hem in de pan op tafel, snijd in punten en strooi er wat verse kruiden overheen, bv tijm of oregano.. lauwwarm smaakt deze pizza het lekkerst!
Recept Afdrukken
print het recept

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.