Afgelopen maandag maakte ik van de mooie grote bloemkool uit de BeeBox een mooie hartige vegetarische bloemkooltaart met uien, kerriepoeder, kaas en zwarte sesamzaadjes. Hiervoor had ik ook speltbloem en eieren nodig, en dat komt goed uit want de er zijn nog 5 eieren over uit de krat. Het is een mooi stevig taartje geworden die gezien mag worden, want onze ogen eten ook mee toch! Als bijgerecht heb ik nog wat waterkers aangemaakt met balsamico en olijfolie peper/zout en wat hebben wij er goed van genoten. De vega hartige taart heb ik de volgende dag ook nog koud gegeten als lunch!
- 1 kleine bloemkool stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm
- 1 rode ui middelgroot
- 75 ml olijfolie
- 1/2 tl fijngehakte rozemarijn en tijm
- 6 eieren
- 15 g basilicum fijngesneden
- 120 g speltbloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1 tl kummelzaad
- 150 g grof geraspte parmezaan of andere rijpe kaas
- gesmolten boter om de vorm in te vetten
- 1 el zwarte sesamzaadjes
- zout en zwarte peper
Ingredients
|
- Verhit de oven tot 200 °C.
Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn, als je met een lepel erop drukt zullen ze breken. - Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
- Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, Parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.
- Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, strooi het sesamzaad rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en leg de uienringen er bovenop.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin en gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt, lauw warm is de taart het lekkerst.
- Lekker met een gemengde salade!
Enjoy! (receptuur, Yotam Ottolenghi)
6 Comments
Jessie Bakker
5 september 2015 at 14:11Harry Bakker zullen we vanavond dit eten?
Yvette Wouters
5 september 2015 at 19:43Sanne Weijters… volgende keer?
Sanne Weijters
5 september 2015 at 20:21Zeker! Ipv dan die suikerbommen van ons ?
Yvette Wouters
6 september 2015 at 02:10Sandra Wouters deze bedoel ik
Sandra Wouters
6 september 2015 at 09:51Ziet er wel lekker uit? ik kom wel weer eten hoor??
Sanne Weijters
6 september 2015 at 10:05Gezellig! Ff snel iets afspreken? jij ook Sofie Kampert?