Hi Lieve Foodlovers,
Stamppot Regenboogwortel met Luikse Balletjes, dit is echt belachelijk lekker, deze Luikse Balletjes is een recept van Wim Ballieu (onder andere bekend van 24Kitchen), met een stamppot van regenboogworteltjes.
Ik kon het niet laten, om hier toch een recept van te maken, zodat ook jij het kan maken.
Enjoy,
Liefs Jacq

Servings |
4personen |
Servings |
4personen |
- Ingrediënten Voor de Stamppot:
- 1 kg kruimige aardappels
- 500-750 g wortels in verschillende kleuren
- 2 rode uien
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
- 50 g roomboter
- zout en peper
- nootmuskaat
- voor de Luikse balletjes volgens recept van Wim Ballieu.
- 1 sneetje oud wit brood
- 50 ml melk
- 50 g roomboter
- 3 fijngesnipperde uieen
- 600 g half om half gehakt
- 4 takjes peterselie
- 1 ei
- 2 el olijfolie
- 2 el natuurazijn
- 300 ml Leffe bruin bier
- 1 rundvleesbouillonblokje
- 1 el (Luikse) appel-perenstroom
- 1 el mosterd
Ingredients
|
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Schil en was de aardappels en snijd ze in vieren.
- Maak de wortels en rode ui schoon, snijd de ui in partjes en laat de wortel heel, leg de wortels en ui in een ovenschaal besprenkel ze royaal met olijfolie en de honing, maak op smaak met peper en zout hussel door elkaar en rooster ze in de oven voor 30 minuten.
- Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen. Zet de pan weer op het vuur, voeg de melk en de boter toe. Laat dit even opwarmen en doe de aardappels weer in de pan.
- Stamp de aardappels tot puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
- Haal de wortels na bereidingstijd uit de oven, snijd ze in dunne schuine plakjes, en roer de wortel plus de helft van de uien luchtig door de aardappelpuree. Serveer met de stamppot met de gebakken ui en de Luikse balletjes.
- Haal de korst het brood en snijd het in blokjes. Week ze in de melk tot het brood alle melk heeft opgenomen. Smelt intussen in een braadpan 25 gram boter. Bak de snippers van 1 ui in 5 minuten zachtjes glazig; laat iets afkoelen.
- Meng het gehakt met de gebakken ui, het ei, het geweekte brood, de peterselie en zout en peper naar smaak. Rol met natte handen balletjes van 4-5 cm van het gehakt. Verhit in de pan 25 gram boter met de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin. Schep de balletjes uit de pan. Voeg 25 gram boter toe aan het bakvet in de pan; laat weer smelten.
- Fruit de resterende uisnippers. Blus met de azijn en doe de balletjes met het laurierblad terug in de pan. Schenk het bier in de pan en voeg het bouillontablet toe. Breng tegen de kook en voeg een flinke lepel Luikse stroop toe. Draai het vuur laag en stoof de balletjes in 20 minuten gaar.
- Schep de balletjes uit de pan en schenk het stoofvocht door een zeef in een (saus)pan. Roer er de helft van de gestoofde ui uit de zeef door; bewaar de rest voor straks. Breng het stoofvocht aan de kook. Voeg de mosterd toe en pureer met de staafmixer tot een gladde gebonden saus. Roer de bewaarde gestoofde ui erdoor en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Serveer de balletjes bij de wortelstamppot. Enjoy
4 Comments
Judith Heemskerk
31 oktober 2018 at 10:18Denise Rob Marco
Rob Kasius
31 oktober 2018 at 10:20Judith watvoor vanavond
Judith Heemskerk
31 oktober 2018 at 10:32Rob Kasius haha eten vis met wortelen vanavond
Jacqueline Sluijter
31 oktober 2018 at 10:43Judith Heemskerk ook lekker 😊