Een wonton is voor een Chinees, wat ravioli is voor een Italiaan. In de Chinese keuken wordt een wonton meestal gemaakt van een dun vel deeg met een vulling van vlees of groenten. De wonton, vergelijkbaar met een dumpling, kan worden gebakken of gefrituurd maar vrijwel altijd wordt deze gekookt in wonton soep.
Een vel wonton deeg is gemaakt van een deeg dat sterk lijkt op pastadeeg. Ingrediënten zijn vaak bloem, eieren, zout en soms wat olie. Het deeg wordt goed gekneed en vervolgens uitgerold tot dunne vellen, variërend in vorm en dikte. Soms kun je ze vinden in de supermarkt bij de oosterse ingrediënten, maar als je er zeker van wilt zijn dat je slaagt, ga dan naar een toko. Je kan natuurlijk ook zelf vellen wonton deeg maken, hoewel het dan wel raadzaam is over een pastamachine te beschikken. De wontons vullen is een leuke familiebezigheid.
Voor een traditionele wonton soep wordt een bouillon getrokken van aardse shiitake paddenstoelen, knolselderij en gefruite sjalotjes. De soep wordt meestal geserveerd in ondiepe kommen en gegarneerd met bosuitjes, koriander of reepjes champignons. Om de soep te eten worden de Chinese soeplepels gebruikt omdat je met deze, dankzij hun vorm en grootte, de wonton makkelijk kunt opscheppen. In de meeste Aziatische landen dien je, om volledig van de soep te genieten, deze direct uit de kom te drinken.
Wolken eten
“Wolken eten” is de letterlijke Kantonese vertaling van het woord ‘Wonton.’ Als je een kom wonton soep, met de zachte, wollige deegkussentjes drijvend in de bouillon ziet, dan is het niet moeilijk voor te stellen waar deze naam vandaan komt. Hoewel het wonton deeg veelal licht en delicaat is, is de vulling vaak hartig en robuust. Een evenwichtige mix van hoisin zout, felle bosuitjes, malse stukjes varkensvlees en hartige paksoi. Soms wordt ook eend voor de vulling gebruikt, of wordt het vlees in zijn geheel vervangen door groenten.
No Comments